ΣΥΡΙΖΑ: Το Σχέδιο Β’ για εκλογές κι επόμενη ημέρα

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τη μάχη της 7ης Ιουλίου για να την κερδίσουν.

Γνωρίζουν, όμως, τις μεγάλες δυσκολίες της, γι’ αυτό κι έχουν καταστρώσει κι ένα “Σχέδιο Β’” για τις εκλογές και την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με αυτό, ο ρεαλιστικός στόχος είναι να κινηθούν σε ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 30%, κατά προτίμηση πάνω από αυτό, ανεξαρτήτως πού θα σταματήσει το κοντέρ της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, επιθυμούν το ΚΙΝΑΛ να βρεθεί κάτω από το 10%, κάτω κι από το 7,7% των ευρωεκλογών και η διαφορά που θα τους χωρίζει να είναι άνω των 20 μονάδων ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο πραγματικός εκφραστής του προοδευτικού πόλου στη χώρα.

Από εκεί και πέρα, θέλουν η ΝΔ να μην κερδίσει την αυτοδυναμία και να συρθεί σε συγκυβέρνηση είτε (κατά προτίμηση, ώστε να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη) με το ΚΙΝΑΛ είτε με την Ελληνική Λύση, ώστε να εκτεθεί για την επιλογή της να συνταχθεί με την ακροδεξιά, αλλά και να μην διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις 200 έδρες που χρειάζεται προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και η επόμενη αναμέτρηση να διεξαχθεί πράγματι με την απλή αναλογική.

Όσον αφορά την προεκλογική καμπάνια, κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει τους μεγάλους χώρους και θα προτιμήσει μικρότερους κι ομιλίες, ιδίως του πρωθυπουργού, οι οποίες θα απευθύνονται σε στροχευμένα κοινά (“target groups”) κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Ως προς την επιλογή του κ. Τσίπρα να είναι υποψήφιος και στην Αχαΐα, συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο να χάσει έναν από τους ελάχιστους νομούς που κέρδισε στις ευρωεκλογές εξαιτίας της εκεί καθόδου και του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου.

Ήθελε Επικρατείας ο Κοτζιάς

Σε σχέση με τον Νίκο Κοτζιά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήθελε να βρίσκεται ξανά σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κι όχι να κατεβεί με σταυρό, όπως του αντιπρότεινε ο κ. Τσίπρας, γι’ αυτό και οι δύο άνδρες τα “έσπασαν”.

Από την άλλη, πάντως, ο πρωθυπουργός πήρε μαζί του δύο στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ, τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και την Γεωργία Γεννιά, που κατεβαίνουν ξανά υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Loading