ΣΥΡΙΖΑ: Στον αστερισμό των συμμαχιών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στον αστερισμό των συμμαχιών κινούνται στο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος να παραμένουν χαμηλά και τη ΝΔ να αποκτά αύρα ακόμα κι αυτοδυναμίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως προέχει η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση προοδευτικών, ριζοσπαστικών, κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες θα αμφισβητούν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Γι’ αυτό και καλούν κατά βάση το Κίνημα Αλλαγής να αντιληφθεί την πολιτική συγκυρία και να συμπλεύσει μαζί τους όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά γιατί όχι και στις βουλευτικές.

Έχει φτάσει η ώρα για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, για την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας μας και για το σχεδιασμό της επόμενης φάσης.

Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή”, σημειώνουν κομματικά στελέχη.

Προοδευτικός πόλος

Στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εξάλλου, θα συζητηθεί το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός μεγάλου μετώπου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζουν από το κόμμα, αυτός ο προοδευτικός πόλος θα διευρύνεται συνεχώς με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων δυνάμεων, οι οποίες αντιλαμβάνονται τον ισχυρό συμβολισμό της διακυβέρνησης με κορμό την Αριστερά και κατανοούν πως η λύση δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της σημερινής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, αλλά με τον προοδευτικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Η προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο, το Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων στη Μασσαλία, καθώς και το πρόσφατο Προοδευτικό Φόρουμ στην Αθήνα συνιστούν, ανάμεσα σε άλλα, το πλαίσιο των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.

Αξιοποιούν τα περιφερειακά συνέδρια

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα 14 περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν ανά τη χώρα.

Η διαβούλευση με την ίδια την κοινωνική βάση (τοπική αυτοδιοίκηση– επαγγελματικά επιμελητήρια– πανεπιστημιακά ιδρύματα– σωματεία εργαζομένων– αγρότες- ενεργοί πολίτες) χαρακτηρίζεται τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας και σε αυτή επιθυμούν να επενδύσουν πολιτικώς.

Loading