ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδιοικητικές εκλογές μέσω… συνεδρίων

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια.

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδιαμορφώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα στηριχθεί η μεταμνημονιακή βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι αυτός, όμως, ο μόνος στόχος;

Η προσεκτική ανάγνωση της πρόσφατης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μας πείθει πως υπάρχει κι ένας σκοπός ο οποίος είναι αρκούντως μικροκομματικός:

να συναντηθούν, για πρώτη ίσως φορά τόσο άμεσα, ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου κρίνουν πως τους πιστώνεται η ειλικρινής πρωτοβουλία της πρόθεσης σοβαρούς ενασχόλησης με τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις προτάσεις και τις προοπτικές του συνόλου της χώρας με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η αναγνώριση αυτή, αλλά και οι πολιτικές συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί στα περιφερειακά συνέδρια που έχουν ήδη διεξαχθεί, μπορούν, εάν αξιοποιηθούν καταλλήλως, όπως εκτιμούν κομματικοί παράγοντες, να οδηγήσουν σε πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και να συμβάλουν σημαντικά σε νικηφόρα πορεία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως τα συνέδρια έχουν και συνέπειες στη συνολική λειτουργία του κόμματος, αφού ο μεγάλος όγκος υποχρεώσεων απαιτεί τη σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση τμήματος του στελεχιακού δυναμικού με τη συγκεκριμένη προσπάθεια, γεγονός που αφήνει πίσω τη δουλειά σε άλλους σημαντικούς τομείς.

Στο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή αναδείχθηκαν ορισμένες αντικειμενικές αδυναμίες σχετικώς με την αποτελεσματική ανταπόκριση του στελεχιακού δυναμικού στις σύγχρονες ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει.

Το υλικό, πάντως, που έχει συλλεχθεί από τις συναντήσεις με πλειάδα τοπικών και κλαδικών φορέων αποτελεί ένα σπάνιο υλικό καταγραφής των ζητημάτων της χώρας που απαιτούν λύσεις.

Για τους λόγους αυτούς συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας σε κεντρικό κομματικό, αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, στην οποία συμμετέχουν όλα τα στελέχη τα οποία ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των συνεδρίων.

Loading