Διαφημίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βάρνα

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας τετραμερής συνάντηση κορυφής χωρών των Βαλκανίων, με συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Πρόκειται για την πέμπτη συνάντηση κορυφής του εν λόγω σχήματος από το Σεπτέμβριο του 2017, κάτι το οποίο αποδεικνύει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τη μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και τη σημαντική του συμβολή στην περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και την ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σταθεί στο ότι η επιτυχής υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς ναυτιλιακούς και μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Συμμετέχει κι ο Νετανιάχου

Στο γεύμα εργασίας θα συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλγαρίας, κι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ζητήματα νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων κι ενέργειας.

O Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Loading