Στο Νταβός παίζονται πολλά για οικονομία-Σκόπια…

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί από σήμερα Τρίτη για μια ακόμα χρονιά στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός της Ελβετίας, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία οι συμμετέχοντες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το επόμενο τριήμερο στο Νταβός, σε μια επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας όσο, όμως, και γύρω από τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Πέραν από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος τις οποίες θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, καίριας σημασίας θα είναι οι συναντήσεις τόσο με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Με δεδομένη την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με τη σφραγίδα του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επί των κρίσιμων ζητημάτων για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο το χρέος

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου το Ταμείο έχει εκφράσει πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το Eurogroup της Δευτέρας έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, εξέλιξη που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί.

Με εκπεφρασμένη τόσο από τον ίδιο όσο κι από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους την ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η συζήτηση από εδώ και πέρα προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα τα οποία θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερης κρισιμότητας, ωστόσο, είναι και η συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό τον οποίο εξέφραζαν οι προκάτοχοί του.

Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, κι εν προκειμένω κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Η εθνική θέση

Ο κ. Τσίπρας έχει εκφράσει επανειλημμένως την εθνική θέση κι αναμένεται να την εκφράσει και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κοινή έναντι όλων («erga omnes») και, βεβαίως, απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, εξάλλου, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια.

Έχει ιδιαίτερο βάρος η στάση την οποία θα κρατήσει η χώρα μας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τον Αλβανό ομόλογο του, Έντι Ράμα, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες ημέρες μάλιστα μετά κι από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όσο και με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, σε διμερείς συναντήσεις τους στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

 

Loading