Στο Μαξίμου βλέπουν μια καινούρια αρχή

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ικανοποιημένοι δηλώνουν στο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Οι δύο άνδρες, μάλιστα, ήταν μόνοι τους με την παρουσία μίας μεταφράστριας καθ’ όλη την πλέον των δύο ωρών συζήτησή τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη σοβαρότητά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια καινούρια αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για την επίλυση των πιο ακανθωδών ζητημάτων, όπως είναι αυτό του καθορισμού τής υφαλοκρηπίδας.

Γι’ αυτό και θεωρούν πολύ σημαντική τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες εφόσον είναι επιτυχείς θα οδηγήσουν και στην επίλυση των πιο δύσκολων θεμάτων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως μόνο με το διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα, απαντώντας ταυτοχρόνως σε εκείνους που ισχυρίζονται πως δεν ήταν καλή η συγκυρία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού πως αν δεν υπήρχαν προβλήματα δεν θα υπήρχε και λόγος να συναντιέται συχνά ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως Τσίπρας- Ερντογάν συζήτησαν τα πάντα, ενώ στέκονται και στην ηπιότητα των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου στους δημοσιογράφους μετά από το πέρας της συνάντησης.

Όσον αφορά τη συνεργασία των δύο κρατών στην αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας”, από την κυβέρνηση διευκρινίζουν πως δεν αφορά τους γκιουλενιστές, αλλά τους τζιχαντιστές και τους επίδοξους Τούρκους πραξικοπηματίες.

Κερδίζει έδαφος το σενάριο του Μαΐου

Την ίδια ώρα, κερδίζουν έδαφος εκείνοι που προτείνουν στον κ. Τσίπρα εκλογές το Μάιο ή και νωρίτερα.

Κι αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους και στο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι και οι πλέον ελπιδοφόρες (sic).

Ιδίως αυτές που αφορούν τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, είναι απογοητευτικές- είναι μακριά ακόμα κι από τη δεύτερη θέση-, αν και στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

 

 

Loading