Στον πηγαιμό για την Ιθάκη με μικρό καλάθι

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Από τη γεμάτη συμβολισμούς Ιθάκη ανακοινώνει αύριο Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας το τυπικό τέλος των μνημονίων.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός θα οριοθετήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της μεταμνημονιακής περιόδου, θα μιλήσει για πρώτη φορά για τα άμεσα οφέλη στη ζωή των πολιτών από τον τερματισμό της οικονομικής κηδεμονίας, αλλά και θα τραβήξει χαλινάρι στις υπερβολικές προσδοκίες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές οι εορταστικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονταν πριν την τραγωδία στο Μάτι δεν ματαιώθηκαν, αλλά αναβλήθηκαν.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί ακόμα κι εντός της εβδομάδας ώστε το νέο σχήμα να έχει κάποιο χρόνο στη διάθεσή του πριν ανεβεί ο κ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, όπου θα κηρύξει στην ουσία την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία μπορεί να είναι από μέσης έως και μακράς διάρκειας.

Οι εξαγγελίες στη συμπρωτεύουσα θα αποτελέσουν το κυρίως πιάτο της συζήτησης και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συγκληθεί ενδεχομένως και το προσεχές Παρασκευοσάββατο.

Στο πακέτο της ΔΕΘ, πάντως, δεν προβλέπεται να συμπεριλαμβάνεται και το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων για το οποίο ο πρωθυπουργός θα περιμένει την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, όταν και θα έχει σαφέστερη εικόνα της δημοσιονομικής πορείας της χώρας το 2018.

Σταθμός θεωρείται και το Eurogroup του Αυγούστου όπου θα διαφανεί αν οι Θεσμοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν «δωράκια» στην κυβέρνηση ή η τελευταία θα επιλέξει- αν τον επιλέξει τελικώς- το δρόμο των μονομερών ενεργειών.

Αποφασισμένος για σαρωτικές αλλαγές

Σε σχέση με τον ανασχηματισμό, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται από στενούς συνεργάτες του αποφασισμένος να μην ενδώσει στις επιθυμίες των άτυπων «βαρόνων» του κόμματος και να προχωρήσει τελικώς σε σημαντικές αλλαγές οι οποίες είναι δυνατό να θεωρηθούν και σαρωτικές.

Κι εκείνοι, ωστόσο, δεν γνωρίζουν τις ακριβείς προθέσεις του, αφού ο πρωθυπουργός τις κρατά για τον εαυτό του.

Σε αυτό το πλαίσιο ουδείς υπουργός και υφυπουργός δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την θέση του.

Loading