Στον Μητσοτάκη βουλευτές της ΝΔ για το «Σκοπιανό»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το “Σκοπιανό” είχαν χθες το απόγευμα τουλάχιστον 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Στόχος του τετ-α-τετ ήταν να μεταφέρουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κλίμα που επικρατεί στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας και τον αναβρασμό ενόψει του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Να του μεταφέρουν, δηλαδή, τον παλμό της κοινωνίας, τον προβληματισμό του κόσμου για την τροπή που παίρνει το θέμα σύμφωνα με όσα αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στα ΜΜΕ του γειτονικού κρατιδίου, μα και τα μηνύματα που λαμβάνουν στην καθημερινή τους επαφή με τους πολίτες οι οποίοι αρνούνται το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Οι βουλευτές και οι… άλλοι

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καταγράφονται δυο τάσεις. Από τη μια βρίσκονται οι επίδοξοι “υποψήφιοι” υποψήφιοι βουλευτές που θεωρούν ότι «το Σκοπιανό χτίζει καριέρες». Έσπευσαν, λοιπόν, να φορέσουν τον… ντουλαμά του Μακεδονομάχου, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανεβάσουν τους τόνους και να γίνουν αρεστοί χρησιμοποιώντας ένα άτυπο… πατριδόμετρο. Από την άλλη βρίσκονται οι βουλευτές και λοιπά υψηλόβαθμα στελέχη που είτε τηρούν σιγή ασυρμάτου, είτε ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την κομματική γραμμή που δεν είναι άλλη από την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής το 2008 στο Βουκουρέστι.

Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Σταθερή θέση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε ενθαρρύνει, ούτε αποθαρρύνει τη συμμετοχή των βουλευτών της ΝΔ και των στελεχών της στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ή σε άλλα που θα προγραμματιστούν τις επόμενες εβδομάδες σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας. «Ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει κατά συνείδηση αν θα παραστεί» διευκρινίζουν συνεργάτες του προέδρου. Ο ίδιος πάντως, μιλώντας την Παρασκευή με δημοσιογράφους, τόνισε πως «εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια δεν γίνεται», χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από αυτήν τη θέση.

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, «το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την ονομασία. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης, σε αυτό που αποκαλούμε erga omnes, αλλά, κυρίως, στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των Βορείων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων. Όπως προκαλεί κατάφορα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Δεν χρειάζεται παρά να περπατήσει κανείς από την Βεργίνα μέχρι την Πέλλα για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».

Loading