Σκοπιανό: Με ποιες ονομασίες δεν έχει πρόβλημα ο Τσίπρας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σκοπιανό: Με ποιες ονομασίες δεν έχει πρόβλημα ο Τσίπρας! Αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ εξακολουθούν να εκφράζουν στο www.politik.gr πηγές με γνώση της πορείας της, οι οποίες μας διαβεβαιώνουν ότι αυτήν τη στιγμή η ελληνική πλευρά ακούει και περιμένει τις προτάσεις των Σκοπιανών, καθώς δεν έχει λόγο να βιάζεται.

«Η πίεση βρίσκεται στα Σκόπια, τα οποία καίγονται για συνολική λύση γιατί αν δεν μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι πιθανό ακόμα και να διαλυθούν εξαιτίας της αλβανικής μειονότητας που αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού», τονίζουν οι ίδιες πηγές, που εκτιμούν πως η συνάντηση σήμερα Τετάρτη του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποδεχθεί την καλή θέληση του Σκοπιανού ομολόγου του και θα τον αβαντάρει για να διευκολύνει την θέση του στο εσωτερικό της χώρας του.

Οι ίδιοι άνθρωποι, μάλιστα, μας λένε πως θα είναι πιο εύκολο για τον Σοσιαλδημοκράτη κ. Ζάεφ να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για τη νέα ονομασία και Σύνταγμα της ΠΓΔΜ από το να εξασφαλίσει τα απαραίτητα τρία πέμπτα της Βουλής του, γι’ αυτό και θα καταφύγει στην πρώτη λύση.

Υπενθυμίζουμε πως η σκοπιανή κυβέρνηση στηρίζεται και στα δύο από τα τρία αλβανικά κόμματα- τα πιο μετριοπαθή-, αλλά κανένα τους δεν επιθυμεί σλαβικό προσδιορισμό στη νέα ονομασία της χώρας.

Επιπλέον, το σύστημα δεν είναι τόσο πρωθυπουργοκεντρικό όσο το δικό μας κι ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος ανήκει στο εθνικιστικό VMRO, απολαμβάνει αυξημένων εξουσιών.

Όπως κι αν έχει, για την Ελλάδα είναι κομβικότερο ακόμα κι από την ονομασία να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ- όπως οι αναφορές στο προοίμιό του για απελευθέρωση της Μακεδονίας του Αιγαίου και πως είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων-, καθώς και στα βιβλία Ιστορίας.

Είναι πολύ πιθανό, εξάλλου, να αλλάξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και να αποκαθηλωθούν τα κιτς αγάλματα που είχε εγκαταστήσει ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι που παραπέμπουν σε μια ανύπαρκτη ιστορικώς σύνδεση με τη Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Αθήνα, επίσης όπως πληροφορούμαστε, φέρεται να αποδέχεται το αμετάφραστο «makedonski» για την ιθαγένεια και τη γλώσσα, ενώ δείχνει θετική στο να αποδεχθεί την ονομασία Βόρεια ή Άνω ή Νέα Μακεδονία, επίσης αμετάφραστη στα σλαβικά, ιδίως αν, όπως έχουμε ξαναγράψει, θα σχηματίζει μία λέξη.

«Δεν έχουμε έτσι κι αλλιώς λόγους να βιαζόμαστε αφού οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και η επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή μπορούν να προχωρήσουν και δίχως λύση. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, ετοιμάζεται να αγοράσει την αντίστοιχη σκοπιανή, ο “΄Βερόπουλος” είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα κι Έλληνες ελέγχουν τις τράπεζες και τα πετρέλαια. Επομένως, μπορούμε να πετύχουμε μια καλή λύση, αρκεί να μην βάλουμε τρικλοποδιά οι ίδιοι στον εαυτό μας», καταλήγουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

 

Loading