Σημαία ευκαιρίας οι συντάξεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Σε σημαία ευκαιρίας ανάγει το θέμα των συντάξεων η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να παρουσιάζεται πιο αισιόδοξο από ποτέ πως δεν θα κοπούν.

Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά στο Μαξίμου βλέπουν πως είναι πλέον εφικτό να πείσουν τους Θεσμούς πως δεν είναι απαραίτητο το νέο “ψαλίδισμα” των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου κι από την άλλη διαπιστώνουν ότι είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο μπορούν να χτίσουν το πολιτικό τους αφήγημα περί σοβαρών ιδεολογικών διαφοροποιήσεων από τη ΝΔ.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μάς επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πείσει το εκλογικό σώμα πως δεν είναι όλοι ίδιοι και να αποτρέψει τη σε βάρος του τιμωρητική ψήφο με το επιχείρημα πως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό η μεσαία τάξη και, βεβαίως, οι φτωχότεροι θα απολέσουν για πρώτη φορά ή για πάντα δικαιώματα που μέχρι πρότινος θεωρούσαν δεδομένα, όπως είναι η δημόσια σύνταξη και η μονιμότητα στο Δημόσιο.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών που βρέθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, αλλά ζήτησαν περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι θα επιτευχθούν και δίχως αυτό το μέτρο τα πρωτογενή πλεονάσματα και πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στα επίπεδα που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ.

Τα όρια της ενισχυμένης εποπτείας

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημειώνουν με νόημα πως η κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τις συντάξεις θα οριοθετήσει και τα απώτατα όρια της ενισχυμένης εποπτείας που συμφωνήθηκε για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, καθώς και το ποιος έχει το πάνω χέρι στην άτυπη διαμάχη μεταξύ της πιο διαλλακτικής Γερμανίας –αν και είναι αβέβαιο πόσο ενθουσιάζει αυτή η εξέλιξη τη γερμανική Βουλή, που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να εγκρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους– και του πιο αδιάλλακτου ΔΝΤ.

Όπως κι αν έχει, οι συνταξιούχοι θα χρειαστεί πολύ πιθανόν να περιμένουν μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου για να μάθουν τι θα γίνει με τις συντάξεις τους.

Loading