Σβίγκου στο «p»: «Η Novartis δεν επηρεάζει έξοδο από επιτροπεία-εθνικά θέματα»

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, τονίζει, στη συνέντευξη την οποία παραχωρεί στο www.politik.gr, πως η Novartis οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος και πως  οι πολίτες επέλεξαν το κόμμα της κι επειδή γνωρίζουν ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να συγκρουστεί με διάφορα συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, η κυρία Σβίγκου υποστηρίζει πως η διερεύνηση της Novartis δεν επηρεάζει την προετοιμασία τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ διαβεβαιώνει ότι  καμία πολιτική ενέργεια δεν ξοδεύεται σε βάρος της εξόδου από τη δημοσιονομική επιτροπεία, ούτε σε βάρος των εθνικών θεμάτων.

Ταυτοχρόνως, απορρίπτει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία με ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση η συμφωνία του 2015 με τους δανειστές, της οποίας προϋπήρξε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με το θέμα της ονομασίας του βόρειου γείτονα.

Η κυρία Σβίγκου υποστηρίζει, εξάλλου, πως μόνο ως αντιπολιτευτικό επιχείρημα θα μπορούσε να συνδεθεί η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα με όσα διαδραματίζονται αυτήν την εποχή στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά, επίσης, την κομματική λειτουργία παραδέχεται ότι πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν για να προσεγγίσει ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ.

1) Ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κατά πόσο είναι σκόπιμο να ξοδεύεται τόση πολιτική ενέργεια για το σκάνδαλο Novartis όταν η χώρα θα έπρεπε να προετοιμάζεται για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ τα εθνικά θέματα είναι ζέοντα. Συμμερίζεστε αυτήν την ανησυχία;

– Ανεξάρτητα από την τροπή που θα λάβει η υπόθεση, στο ποινικό της σκέλος, η υπόθεση Novartis οφείλει να διερευνηθεί εις βάθος. Διότι, δεν είναι δυνατόν οι πολίτες, πολλοί από τους οποίους στερήθηκαν ακόμα και τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους, τα τελευταία χρόνια, να διαβάζουν για δισεκατομμύρια ευρώ και να μην είναι αίτημα του συνόλου του πολιτικού κόσμου, η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.  Οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή γνωρίζουν ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί  να συγκρουστεί με διάφορα συμφέροντα, να θέσει ένα τέλος στο καθεστώς  διαπλοκής, ευνοιοκρατίας, αδιαφάνειας, λαφυραγωγίας του δημοσίου από τον πάλαι ποτέ δικομματισμό, που κράτησε πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Όσον αφορά, τώρα, την προετοιμασία για την μεταμνημονιακή εποχή, αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα, τόσο από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο συντάσσει ένα λεπτομερές σχέδιο μακράς πνοής για την περίοδο μετά το καλοκαίρι, όσο κι από το σύνολο αυτής της κυβέρνησης αλλά και από το κόμμα. Καμία πολιτική ενέργεια δεν ξοδεύεται σε βάρος της εξόδου από την δημοσιονομική επιτροπεία, ούτε φυσικά, σε βάρος των εθνικών θεμάτων.

2) Η κυβέρνηση πήγε σε δημοψήφισμα το 2015 για το μνημόνιο. Δεν θα έπρεπε να ζητήσει τη λαϊκή επιδοκιμασία και στην περίπτωση συμφωνίας με την ΠΓΔΜ;

– Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η συμφωνία του 2015 με τους δανειστές με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το ζήτημα με την γειτονική χώρα έχει ήδη μια ιστορία είκοσι και πλέον ετών. Σε αυτό το διάστημα, χαράχθηκε μια συγκροτημένη εθνική γραμμή, από την τεράστια πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, η οποία αποκρυσταλλώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στη θέση της σύνθετης ονομασίας με προσδιορισμό, για κάθε χρήση, erga omnes, καθώς και στην απάλειψη κάθε αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ. Σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή κινείται και η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, και σε αυτό το πεδίο, άγεται και φέρεται από τους ακραίους του κόμματός του, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον άρτι επανεμφανισθέντα Αντώνη Σαμαρά.

3) Η τουρκική απειλή κλιμακώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Μήπως ήταν λανθασμένο το τάιμινγκ που επιλέχθηκε για να υποδεχθούμε πρόεδρο της Τουρκίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες;

– Είναι διεθνώς και παγκοίνως γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στο ζήτημα της Συρίας. Μόνο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, και μόνο ως αντιπολιτευτικό επιχείρημα θα μπορούσε να συνδεθεί η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του κ. Ερντογάν με όσα διαδραματίζονται αυτή την εποχή στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Να προσθέσω, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης, ειπώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο, ακόμα και  δημοσίως,  όλα όσα θα έπρεπε να ειπωθούν στον πρόεδρο της Τουρκίας.

4) Πόσο έχει προχωρήσει η διεύρυνση του αποκαλούμενου «κομματικού» ΣΥΡΙΖΑ στον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ που τον κατέστησε κόμμα εξουσίας;

Σε δύσκολες εποχές για την πολιτική στράτευση, η ενδυνάμωση του κόμματος αποτελεί προτεραιότητα. Είναι απαραίτητο ένα ισχυρό, δημοκρατικό κόμμα, που να ελέγχει, να ασκεί κριτική, να διαχέει τις αριστερές αξίες και ιδέες, αλλά  και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον κοινωνικό ιστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ζωντανό και δραστήριο, κι όχι απλώς ένας προσωποπαγής πολιτικός οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί μόνο κατά την προεκλογική εκστρατεία, ή όποτε συγκαλούνται εκλογές ανάδειξης προέδρου, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλα κόμματα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η προσπάθεια για την μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας καθημερινός, διαρκής στόχος. Το ίδιο ισχύει και για την ενδυνάμωση της συλλογικής λειτουργίας του, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό για τις μάχες που έρχονται.  Έχουν γίνει βήματα, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν.

Loading