Σακοράφα: «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αφήσει ανοιχτές πληγές»

Στην Συμφωνία των Πρεσών, η οποία έχει έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια της ελληνικής βουλής, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θοδωρή Παπαδόπουλο, η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σοφία Σακοράφα.

Αποτιμώντας την ονοματολογική συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, η κ. Σακοράφα εκτίμησε ότι ο τρόπος με τον οποίον έγινε «δίχασε» τους δύο βαλκανικούς λαούς.

«Θεωρώ ότι έγινε με έναν πολύ γρήγορο και απόκρυφο τρόπο που δίχασε δύο λαούς με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ο οποίος θα αφήσει όσον αφορά τα αποτελέσματά του ανοιχτές πληγές και στη χώρα των Σκοπίων αλλά και στην δική μας χώρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν οι δύο ηγέτες να τελειώσει ένα θέμα το οποίο παρέμενε για πάρα πολλά χρόνια ανοιχτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.

Από την άλλη πλευρά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, η κ. Σακοράφα εκτίμησε ότι «ο κ. Παπαδημούλης το άγγιξε το θέμα ως ένας ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος εξέφραζε την κυβέρνηση. Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, της οποίας είμαι τακτικό μέλος. Και αν θέλετε για να επισημάνω τη σχέση μου με το όλο θέμα, εγώ αυτό που έχω να αντιτείνω στον κ. Παπαδημούλη είναι αυτή η ‘πρεμούρα’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να τελειώσει αυτή η διαδικασία της διεύρυνσης με τις χώρες της νότιας Βαλκανικής για τα δικά τους βεβαίως συμφέροντα».

«Μη ξεχνάτε ότι τις παρεμβάσεις που έγιναν και στη χώρα των Σκοπίων κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προσυνταγματικής διαδικασίας η πίεση που ασκήθηκε με τους χρηματισμούς που είπαν ότι έχουν γίνει, με τις πιέσεις αλλαγής των αποφάσεων των βουλευτών του κοινοβουλίου. Από την άλλη εμείς είμαστε μια χώρα η οποία ουδόλως ενημερώθηκε πάνω σε αυτό το θέμα επί της ουσίας. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είδα ποτέ να ομονοούν ή να συναντηθούν και να συζητήσουν όπως γίνονταν παλιά για κρίσιμα εθνικά θέματα», πρόσθεσε η κ. Σακοράφα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «έχει ένα γενεσιουργό μειονέκτημα. Ότι προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο καταρρακώνοντας και ευτελίζοντας κάθε διαδικασία δημοκρατικών διαδικασιών. Ανεξάρτητα αν είναι καλή η όχι, ο ορατός κίνδυνος πια είναι ότι, αντί να επουλώσει αυτή η διαδικασία, αναζωπυρώνει πάθη του παρελθόντος που ταλανίζουν όλα τα Βαλκάνια».

Για την ελληνική Οικονομία

Από την άλλη πλευρά, στο ζήτημα που αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η κ. Σακοράφα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποκαλύψει τη πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.

«Είναι χρέος της κυβέρνησης να βγει και να πει στον ελληνικό λαό, τι ακριβώς είναι αυτό που έχει υπογράψει όσον αφορά τις δεσμεύσεις του για το άμεσο μέλλον αλλά και μέχρι το 2060 που είμαστε υποχρεωμένοι λόγω ενός μεγάλου μέρους χρέους που οφείλουμε από δάνεια. Δεν μπορεί να λες σε έναν λαό που δεν παράγει απολύτως τίποτα αυτή τη στιγμή, σε έναν λαό που βρίσκεται σε τεράστια ύφεση και μέσω της σκληρής φορολογίας ακριβώς για να διασφαλιστεί και καλυφθεί αυτό το 3,5% που έχεις υπογράψει ως πλεόνασμα, να προσπαθείς να πείσεις αυτόν τον λαό ότι έχουμε, πρώτον, βγει από τα μνημόνια, και δεύτερον, ότι η ζωή μας προοιωνίζεται καλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα.

Loading