Ράμα: «Δε φταίμε εμείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δήλωσε πρόθυμος να επιλύσει όλα τα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δε φταίει η κυβέρνησή του για την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ράμα μίλησε στην επέτειο της ίδρυσης της νεολαίας του κόμματός του. Μεταξύ άλλων, αντέκρουσε τις κατηγορίες, ότι υπήρξε υπαίτιος για την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. «Απεναντίας», είπε, «εμείς είμαστε πρωταγωνιστές ώστε να τις οδηγήσουμε στο μέλλον σε ένα νέο επίπεδο στρατηγικής κατανόησης και συνεργασίας».

Παράλληλα, ανέφερε πως οι δύο χώρες βρίσκονται στο τραπέζι συνομιλιών «ως γείτονες που σέβονται την αρχή για να είναι ισότιμες». Πρόσθεσε, μάλιστα: «Για να έχουμε μηδενικά προβλήματα με την Ελλάδα, θα πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνησή μας έχει εντοπίσει νέους και άγνωστους μέχρι τώρα διαύλους διάλογου και κατανόησης με την ελληνική πλευρά».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του, ότι στο πλαίσιο της διευθέτησης των προβλημάτων θα αντιμετωπιστούν και οι υποθέσεις του παρελθόντος. «Με διάλογο και κατανόηση, αλλά σεβόμενοι το πλαίσιο της ιστορίας και της στρατηγικής μας», σχολίασε.

Τι είπε ο Ράμα για τα Σκόπια

Ο Έντι Ράμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες εξελίξεις στα Σκόπια. Εκεί όπου η τοπική Βουλή ψήφισε το νόμο αναγνώρισης ως επίσημης της αλβανικής γλώσσας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, λοιπόν, κάλεσε όλους τους Αλβανούς να νιώθουν περήφανοι για αυτή την εξέλιξη στο γειτονικό κρατίδιο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα οφέλη από την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, αυτή η εξέλιξη δημιούργησε «πραγματικές πεποιθήσεις, ότι τα Τίρανα επιθυμούν στην πράξη τα Σκόπια να είναι μια ισχυρή, σταθερή, δημοκρατική και αναπτυγμένη χώρα, για την εξασφάλιση της ευημερίας και αρμονίας στους δύο λαούς που την απαρτίζουν». Η αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading