Π. Καμμένος: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας»

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία για τη διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας «ArmHiTec 2018», στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του, Vigen Sargsyan, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι Ελλάδα και Αρμενία «ήταν, είναι και θα είναι πάντα μαζί. Έχουμε κοινές αξίες, κοινή ιστορία, κοινά θύματα των δύο μεγάλων γενοκτονιών, του αρμενικού λαού και του ποντιακού ελληνισμού».

Όπως σημείωσε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ήδη επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς με σημαντικές δραστηριότητες, μια συνεργασία η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλή ποιοτική διάσταση που επιτυγχάνεται μέσω συμπράξεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις ασφάλειας και απειλές»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες. «Τόσο η Αρμενία, όσο και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφαλείας και απειλές οι οποίες απαιτούν όχι μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα και μια ισχυρή πολιτική αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

Θύμισε στην Τουρκία το 1821

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι γείτονες ότι η Ελλάδα και η Αρμενία θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ζούμε ειρηνικά, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και το διεθνές δίκαιο.

Ευχή μας είναι η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχή μας είναι να δούμε την Τουρκία να προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά φοβάμαι ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και τις αναφορές στα όνειρα της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη, από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της ιστορίας της – και ιδίως τις στιγμές της ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας – ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα».

 

 

Loading