Πρόταση με τον όρο «Μακεδονία» ετοιμάζει ο Νίμιτς

Ξεκάθαρος πως η πρόταση που θα καταθέσει σε Ελλάδα και Σκόπια για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» εμφανίστηκε ο Μάθιου Νίμιτς μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών.

Οι Μάθιου Νίμιτς, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφκι ολοκλήρωσαν την πρώτη διαπραγματευτική επαφή στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, χωρίς να έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής εάν θα υπάρξει και νέα.

Στη δήλωση που έκανε πάντως ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική.

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία» δήλωσε σχετικά, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, για να υπάρξει μια καλή εικόνα ως προς το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις. Μετά το αρχικό κεραυνοβόλημα, πάντως, έκανε λόγο για θετικό κλίμα στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης προβλέπει πως οι δυο διαπραγματευτές θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους για τις προτάσεις Νίμιτς,  ο οποίος πάντως δηλώνει «αισιόδοξος» και πως «η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση».

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δυο χώρες, ο Αμερικανός διαπραγματευτής τονίζει ότι αποτελούν μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού, καλώντας τις αντιπολιτεύσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Υπενθύμισε δυο ότι το «Σκοπιανό» είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα το οποίο συζητείται εδώ και 25 χρόνια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να κλείσει ως ζήτημα.

Σε αντίθεση με τον Μάθιου Νίμιτς, οι πρέσβεις που εκπροσώπησαν Ελλάδα και Σκόπια, κύριοι Βασιλάκης και Ναουμόφκι, δεν έκαναν δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες.

Loading