Πρωτοβουλίες Τσίπρα για τους δύο αξιωματικούς

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Βούιζαν τα δημοσιογραφικά γραφεία από το πρωί της Τρίτης για την κρισιμότητα της συνάντησης κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας την προσεχή Δευτέρα, 26 Μαρτίου και για το ζήτημα των δύο υπό κράτηση Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, εκεί πρόκειται η ελληνική πλευρά να κορυφώσει τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες της, ώστε να γυρίσουν το δυνατό συντομότερα στη χώρα μας οι δύο στρατιωτικοί.

Όπως μαθαίνει, ωστόσο, το www.politik.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Μαρτίου, προκειμένου να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα για την επίλυση του προβλήματος.

Κι αυτό μολονότι η Αθήνα θεωρεί το ζήτημα διμερές και παρότι ήδη η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε επί τούτου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί η σχετική διένεξη να λάβει το χαρακτήρα ανταλλαγής ούτε με τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες ούτε με τους Κούρδους τρομοκράτες που κρατούνται στην Ελλάδα και για τους οποίους υπάρχουν αρνητικές δικαστικές αποφάσεις έκδοσής τους στη γείτονα.

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση τηρούν σιγή ασυρμάτου για το είδος και το χαρακτήρα των επόμενων πολιτικών κινήσεων, οι οποίες πάντως θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο Καμμένου υποστηρίζουν πως ο υπουργός Άμυνας διατηρεί καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, πως η σχέση των δύο ανδρών παραμένει άριστη και πως αλληλοενημερώνονται και για τα εθνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Μακεδονικού.

Επί του τελευταίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί από την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να λάβει τη διαβεβαίωση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης ότι συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία erga omnes, ενώ θα τεθεί και το πιο ακανθώδες θέμα, το οποίο είναι η αλλαγή του Συντάγματος του βόρειου γείτονα προκειμένου να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.

Loading