Προκαλεί η Τουρκία: «Τα Ίμια είναι δικά μας»

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία, όχι μόνο με την παρουσία 11 πολεμικών πλοίων στα Ίμια, αλλά και με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο ισχυρίζεται πως οι βραχονησίδες ανήκουν στη γείτονα!

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι προσπαθεί να παραπλανήσει «όπως πάντα» την κοινή γνώμη και διαμαρτύρονται για την παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην… τουρκική περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τουρκίας:

«Σε μία δήλωση που έγινε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται ο ισχυρισμός ότι έγινε έντονο διάβημα από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με ένα επικίνδυνο περιστατικό στα Καρντάκ (σ.σ. Ίμια), παρουσία του δικού μας Γενικού Γραμματέα.

Δυστυχώς, με αυτήν τη δήλωση η ελληνική πλευρά παραπλανά την κοινή γνώμη και παραποιεί τα γεγονότα όπως πάντα.

Η αλήθεια είναι, πως ο γ.γ. του υπουργείου μας, χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Σε αντίθετη «γραμμή» το Μαξίμου

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που είχε αφήσει να διαφανεί νωρίτερα το Μαξίμου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε την Τρίτη (13/2) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον κ. Γιλντιρίμ, ότι το χθεσινό επεισόδιο στα Ίμα υπονομεύει ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, μάλιστα, φέρεται να ολοκληρώθηκε με μία αμοιβαία συμφωνία για εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι σημερινές κινήσεις της Τουρκίας, βεβαίως, μόνο κάτι τέτοιο δε δείχνουν…

Loading