«Πρέπει να οικοδομήσουμε εθνική γραμμή»

Για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε μια εθνική γραμμή» απέναντι στα εθνικά θέματα συζήτησαν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο με αφορμή το Σκοπιανό.

Η ενημέρωση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που είχε στο Νταβός διήρκησε περίπου 1,5 ώρα (από τις 18.30 έως τις 20.00), με τον Αλέξη Τσίπρα να αναχωρεί για το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν απ’ έξω.

Νωρίτερα ωστόσο, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι αν δεν επιδιωχθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι πιθανό να βρεθεί μπροστά μας στο μέλλον «με πολύ πιο δύσκολο τρόπο». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση, κάνοντας λόγο για εντατικοποίηση των προσπαθειών των δυο χωρών προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Ζήτημα της Ε.Ε. ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων”

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες μας, ότι είναι και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα».

“Η ιστορία έχει συνέχεια”

Απευθυνόμενος δε προς την Ευρώπη σημείωσε πως τώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονόματος, «καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Γιατί η Ιστορία έχει συνέχεια. Και θέλω να πιστεύω ότι όπως εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να είναι όλοι προς αυτή την κατεύθυνση».

Και κατέληξε: «Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση, την καλή θέληση, ένα πράγμα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε: Υπερασπιζόμαστε την Ιστορία, υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

Loading