Ποια Novartis; “Φτερά” σε 10 δισ. κρατικών ταμείων

Μπορεί η υπόθεση Novartis να είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τον ΜΜΕ εδώ και κάποια 24ωρα, ωστόσο ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια δεύτερη υπόθεση που αφορά την εισφορά του ν. 128/75 που πληρώνουν όλοι οι δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, η διάταξη του νόμου 128 του 1975 επιβάλλει ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια των καταναλωτών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός της εισφοράς αυτής, η οποία βαρύνει τον δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα πριμοδοτούσε τον δανεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε αυτές, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Παρόλο που η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύει μια τέτοια κρατική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, η εισφορά επιβάλλεται, με τα έσοδα από αυτή να τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό έκτακτων εσόδων του δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι να διοχετευθούν όπου αποφασίσει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Δανειοληπτών, ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε μια λίστα με τα ποσά που έχει εισπράξει το κράτος ανά έτος από την συγκεκριμένη εισφορά. Η λίστα αφορά τα έτη 1991 – 2015 και το ποσό που εισπράχθηκε αγγίζει τα 10 δισ. χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές το που ξοδεύτηκε αυτό το ποσό. Το μείζον, λοιπόν ερώτημα που προκύπτει είναι τι έγιναν αυτά τα χρήματα δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα διαθέσει οπουδήποτε.

Τη στιγμή λοιπόν που σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών αγνοούνται 10 δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων δανειοληπτών, οι πολιτικοί κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, έχοντας διαθέσει όλη τους την ενέργεια στην υπόθεση “Novartis”

«Κοινωνική πολιτική με πλειστηριασμούς;»

Το politik.gr ψάχνει το θέμα και στο πλαίσιο αυτό μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπο Περβανά ο οποίος αποκαλύπτει ότι με τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί από την εισφορά στο διάστημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα, δημιουργούνται ερωτηματικά από το κατά πόσο υπάρχουν «κόκκινα δάνεια».

«Το θέμα αυτό το κυνηγάμε δύο χρόνια τώρα. Η εισφορά θα έπρεπε να έχει σταματήσει από το 1991 λόγω της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως μέχρι και σήμερα λαμβάνεται. Και με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, από το συγκεκριμένο έτος μέχρι και το 2015, από τους δανειολήπτες το κράτος έχει εισπράξει 10 δισεκατομμύρια ευρώ» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στον εισαγγελέα που θα ανοίξει την υπόθεση.

Η τροποποίηση του νόμου το 2016

Τον Αύγουστο του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών τροποποίησε τον νόμο που προβλέπει την διάθεση της εισφοράς. Και από εκεί που προορίζονταν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, πλέον προβλέπει την διάθεσή τους στους πληγέντες φυσικών καταστροφών αλλά και στην αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από τρομοκρατικές ενέργειες.

«Δηλαδή από τη μια κάνουμε κοινωνική πολιτική και βοηθάμε όλους όσους έχουν ανάγκη, αλλά από την άλλη βγάζουμε στο «σφυρί» περιουσίες με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Έχει λογική όλο αυτό;» αναρωτιέται ο κ. Περβανάς.

Μαζεύτηκαν περισσότερα λεφτά στην κρίση

Σε ερώτηση γιατί τόσο καιρό ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το οποίο υπάρχουν αποδείξεις που είναι διαθέσιμες προς την εισαγγελία δεν έχει αναδειχθεί, από την στιγμή που μιλάμε και για ένα τεράστιο ποσό σε καιρό κρίσης, ο κ. Περβανάς τονίζει: «Λυπάμαι που θα το αλήθεια, αλλά όλες οι κυβερνήσουν κοιτούν να κλείσουν το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί πονάει. Πολλοί πολιτικοί με διάφορες ενέργειες προσπάθησαν να το καλύψουν. Και εμείς ζητούμε τη συμπαράσταση για να το αναδείξουμε. Ειλικρινά, αν δείτε τα νούμερα από το 1991 μέχρι το 2015, τα ποσά είναι εξωφρενικά.

Να μιλήσουμε και για την κρίση; Αν δείτε τα ποσά της εισφοράς που συγκεντρώθηκαν από το 2008 που ξέσπασε η κρίση μέχρι σήμερα, ξεπερνούν ακόμη και αυτά που διατέθηκαν από τους δανειολήπτες από το 1991. Είναι τόσα που σε πολλούς από εμάς δημιουργείται η απορία. Τελικά υπάρχουν όντως κόκκινα δάνεια;»

Loading