Ποια νέα «κωλοτούμπα» προετοιμάζει ο Κοτζιάς για Σκόπια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ποια νέα «κωλοτούμπα» προετοιμάζει ο Κοτζιάς για Σκόπια

Το Μακεδονικό δεν τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στο βαθμό που γινόταν μέχρι πριν δύο μήνες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως στο παρασκήνιο δεν κορυφώνονται οι ζυμώσεις ώστε να φτάσουμε σύντομα στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση παρουσιάζεται διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της προκειμένου να βρεθεί λύση, έστω κι αν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως πληροφορούμαστε, η ελληνική πρόταση επτά σημείων για συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, φτιάχνει τις βαλίτσες του για Σκόπια προκειμένου να παραδώσει ο ίδιος το σχέδιό του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Στο παιχνίδι της επίλυσης εμπλέκεται άμεσα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λαμβάνει σχεδόν καθημερινή πληροφόρηση από τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, άλλωστε, είχε την ευκαιρία να αναλύσει τα βασικά σημεία του σχεδίου του κατά το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, μολονότι ακόμα δεν είναι έτοιμο στην ολότητά του.

Όπως κι αν έχει, το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει η αλλαγή του Συντάγματος του βόρειου γείτονα, η οποία υπό τις ιδανικότερες συνθήκες θα περιλαμβάνει τόσο το όνομα όσο και τις αλυτρωτικές βλέψεις.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσει στο να μην αλλάξει το Σύνταγμα εφόσον όμως υπογραφεί διεθνής σύμβαση με την εγγύηση του ΟΗΕ.

Στο ΥΠΕΞ, μάλιστα, φρονούν πως μπορεί να βρεθεί η πλειοψηφία και στο ελληνικό Κοινοβούλιο- φέρνοντας ως παράδειγμα πρόσφατη σχετική τοποθέτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου-, η οποία θα αποδεχθεί τη διεθνή σύμβαση έναντι της Συνταγματικής αλλαγής ως τελευταία ελληνική υπαναχώρηση για την εύρεση λύσης.

Το πολιτικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι κυρίως τι θα πράξει η ΝΔ στη Βουλή κι όχι η ΔΗΣΥ…

Loading