Πιέζεται ο Τσίπρας για εκλογές την άνοιξη του ’19!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Για πρώτη φορά από τότε που έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες δύο συνεχόμενες ημέρες.

Είναι φανερή, λένε όσοι γνωρίζουν, η κυβερνητική προσπάθεια να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από τον Ιβάν Σαββίδη και τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς κι από τους κρατούμενους Έλληνες αξιωματικούς στην Αδριανούπολη, και να στραφούν αλλού.

Πού; Επισήμως το Μαξίμου προτάσσει τα συνεχιζόμενα καλά νέα για την οικονομία – για παράδειγμα, την επιτυχημένη έκδοση εντόκου γραμματίου διάρκειας ενός έτους για πρώτη φορά μετά από το 2010, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον προσεχή Αύγουστο.

Ανεπισήμως, ωστόσο, το σκάνδαλο Novartis και οι ενδεχόμενες πολιτικές προεκτάσεις του συνιστούν την ατζέντα στην οποία θέλει να επικεντρώσει το Μαξίμου και συνεπακόλουθα η κοινή γνώμη.

Οι νέες αποκαλύψεις για τη σχέση του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα με το φαρμακευτικό κολοσσό αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η κυβέρνηση θέτει ερωτήματα με τα οποία δεν επιθυμεί να εκθέσει μόνο τον πρώην πρωθυπουργό και το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά κυρίως τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι τους καλύπτουν.

Γι’ αυτό και θα αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να υπενθυμίζει στους Έλληνες πολίτες πώς οδηγηθήκαμε στα μνημόνια και μέσω της διαπλοκής επιχειρηματικής και πολιτικής εξουσίας.

Στο Μαξίμου, πάντως, πετούν το μπαλάκι στην Προκαταρκτική Επιτροπή για το αν θα είναι η ίδια που θα διερευνήσει σε βάθος τη σκοτεινή υπόθεση ή θα επιστρέψει την ογκώδη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Σε αυτό το κλίμα, αυξάνονται οι φωνές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες καλούν τον πρωθυπουργό να αναβάλει –αν, πράγματι, το είχε αποφασίσει– την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, για την ερχόμενη άνοιξη, του 2019.

Το σκεπτικό τους είναι πως θα απαιτηθεί χρόνος για να νιώσει ο μέσος Έλληνας πολίτης τις θετικές συνέπειες στη ζωή του από την έξοδο από τα μνημόνια, και πως θα χρειαστεί χρόνος και για να αναζητηθούν σε βάθος οι τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων όχι μόνο για τη Novartis, αλλά και για άλλες δυσώδεις υποθέσεις, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων.

Loading