«Η Ευρώπη ή θα ενοποιηθεί ή θα διαλυθεί»

Την αγωνία του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δηλώνοντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου πως «Η Ευρώπη ή θα ενοποιηθεί ή θα διαλυθεί».

Μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο ντε Σόουζα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «αγωνία» και όχι για «σκεπτικισμό», επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

“Μια νέου τύπου ομοσπονδία”

Όπως εξήγησε: «Πριν απ’ όλα πρέπει να επισημάνω ότι, ιδίως σήμερα, είμαστε πίσω από τους στόχους που έθεσαν οι “Πατέρες” του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, όταν το οραματίσθηκαν ως “οχυρό άμυνας” έναντι των δεινών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και προκειμένου η Ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει, ποτέ πια, τους εφιάλτες τους».

Οραματιζόμαστε,  σημείωσε, την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση «ως την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης… Πρέπει να εφεύρουμε μία νέου τύπου ομοσπονδία η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας… Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, όταν πρόκειται να υπερασπισθεί, παγκοσμίως, τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

«Ναι μεν, αλλά… από τον πορτογάλο πρόεδρο»

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Πορτογαλίας συμφώνησε με την ανάγκη ενοποίησης της Ευρώπης, ωστόσο διαφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του στην «ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης». Ας προχωρήσει η ενοποίηση, πολιτική και οικονομική, είπε χαρακτηριστικά αλλά δεν χρειάζεται να ονομαστεί ομοσπονδία γιατί αυτό θα προσθέσει μία ακόμη διαφορά σε όσες υπάρχουν, κατέληξε.

Loading