Παρασκήνιο και μηνύματα του ανασχηματισμού

Σε έναν “συντηρητικό” ανασχηματισμό με ελάχιστες αλλαγές -και με στόχο να αποφευχθούν ενδεχόμενες αναταράξεις- προχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οι ελλείψεις στελεχών όσον αφορά τον “πάγκο” αλλά και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που ταλανίζουν την κυβέρνηση την τρέχουσα χρονική περίοδο οδήγησαν σε “ασφαλείς” κινήσεις και επιλογές που εκτιμάται ότι θα κρατήσουν την κυβέρνηση μακριά από εσωστρέφεια και “γκρίνιες” στελεχών.

Ο Κουβέλης, μια αλλόκοτη συγκατοίκηση και λίγη… αριθμητική

Άξια λόγου είναι η επιλογή Κουβέλη για τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας -σε μια αν μη το άλλο “αλλόκοτη” συγκατοίκηση με τον πληθωρικό Πάνο Καμμένο, επικεφαλής των ΑΝΕΛ της συγκυβέρνησης. Αξιοσημείωτη, από την άλλη, είναι και η αντικατάσταση του Κώστα Ζουράρη των ΑΝΕΛ από τη Μερόπη Τζούφη του ΣΥΡΙΖΑ -στη θέση υφυπουργού Παιδείας-, γεγονός που “διαταράσσει” την… αριθμητική και το μοίρασμα κυβερνητικών θέσεων μεταξύ των συγκυβερνώντων.

 

Η επιλογή Κουβέλη, πλέον, μοιάζει με κίνηση παλιάς «υποχρέωσης» στον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ -ο οποίος αρνήθηκε το 2014 να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας με στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης

Αντικαταστάτης του παραιτηθέντος από τη θέση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης -προφανώς ως έχων γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης αλλά και ως στέλεχος με πολιτικό εκτόπισμα ικανό να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της συνεργασίας των υφισταμένων του.

Επιλογές εκ του ασφαλούς

Παρά το γεγονός ότι για τη θέση του Γιάννη Μουζάλα είχαν ακουστεί πολλά ονόματα μνηστήρων, νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επελέγη ο Δημήτρης Βίτσας, πολιτικός με εμπειρία και γνώση όσον αφορά το μεταναστευτικό. Επιπλέον, η συγκεκριμένη επιλογή φαίνεται πως θα ηρεμήσει τα πνεύματα και όσον αφορά την κριτική που ασκεί η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιθανότατα με το ίδιο κριτήριο έγινε και η επιλογή αντικαταστάτη της αποπεμφθείσας υφυπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Ο Νάσος Ηλιόπουλος διαθέτει εμπειρία -ως επιθεωρητής Εργασίας- και για τον λόγο αυτό κρίθηκε κατάλληλος για τη θέση -δεδομένης και της “ευαισθησίας” που δείχνει η κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Έφυγε αλλά… επανέρχεται ο υφυπουργός

Στο υπουργείο Πολιτισμού, τέλος, ο ανασχηματισμός δεν έφερε αλλαγή επικεφαλής -αλλά κατά τι λιγότερες αρμοδιότητες για την υπουργό Λυδία Κονιόρδου καθώς νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τοποθετήθηκε ο αρχαιολόγος -και πρώην σύμβουλος των κ.κ. Δραγασάκη και Σταθάκη- Κωνσταντίνος Στρατής.

Ο κ. Στρατής υπήρξε μέλος του δ.σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) που απολύθηκε σύσσωμο από την κ. Κονιόρδου τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η συγκεκριμένη καρατόμηση της διοίκησης του ΤΑΠ είχε μάλιστα προκαλέσει την έντονμη δυσαρέσκεια του προκάτοχου της κ. Κονιόρδου Αριστείδη Μπαλτά -στο γραφείο του οποίου ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού είχε διατελέσει διευθυντής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελεύθερος Τύπος, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Υπουργείο Πολιτισμού συνοψίζεται στο ότι «η Κονιόρδου απέκτησε κυβερνητικό τοποτηρητή».

Loading