Ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς θεωρεί τον Καμμένο λαϊκιστή!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Επιβεβαιώνεται από πηγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας το δημοσίευμα του www.politik.gr περί μίας λέξης όσον αφορά την ονομασία «Nova Macedonia» («Novamacedonia») την οποία προκρίνει στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, μας ενημερώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» της διαπραγμάτευσης την αφαίρεση από το Σύνταγμα της γείτονας αναφορές οι οποίες υπάρχουν σήμερα σε αυτό και παραπέμπουν σε αλυτρωτικές βλέψεις, όπως αυτή για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας όχι μόνο στην ΠΓΔΜ, αλλά και σε άλλα κράτη.

Το ερώτημα, πάντως, που δεν θέλουν να μας απαντήσουν οι ίδιες πηγές, κι ευλόγως, είναι αν ο υπουργός Εξωτερικών όντως δεν σκοπεύει, τουλάχιστον ο ίδιος, να διασχίσει αυτήν την «κόκκινη γραμμή» ή αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής, στο πλαίσιο του «ζητώ απάλειψη από Σύνταγμα»- μολονότι έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις των σκοπιανών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιο διαλλακτικής σημερινής- «προκειμένου να πετύχω τουλάχιστον τη συμπερίληψή του σε ένα κείμενο αρχών καλής γειτονίας».

Οι πηγές μας, ωστόσο, σημειώνουν με νόημα πως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν ο κ. Κοτζιάς τα βροντήξει και φύγει ακόμα κι από το αξίωμά του στην περίπτωση που οι πολιτικοί του προϊστάμενοι καταλήξουν σε μια λύση την οποία ο ίδιος δεν θα θεωρεί εθνικώς επωφελή.

Μπορεί, εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος να δηλώνει πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά και να το πιστεύει, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών δεν ανήκει στους θαυμαστές του υπουργού Άμυνας!

Κάθε άλλο, μάλιστα, αφού τον θεωρεί λαϊκιστή κι εκκινούμενο από ακραίες απόψεις όσον αφορά τα εθνικά θέματα.

Τον κ. Κοτζιά, πάντως, δεν βλέπουν με καλό μάτι εδώ και καιρό οι διπλωμάτες καριέρας του ΥΠΕΞ, οι οποίοι τον κατηγορούν πως δεν τους συμβουλεύεται, αλλά προτιμά τη γνώμη ορισμένων μόνο «εξωθεσμικών» συμβούλων του- συνοδοιπόρων του στην πολιτική κίνηση «Πράττω» της οποίας είναι ιδρυτής κι επικεφαλής.

Ας το έχουμε κι αυτό υπόψη γιατί πολλές φορές οι διπλωματικές συμφωνίες εκ των ένδον τορπιλίζονται…

Loading