Όπως ο Ανδρέας: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

«Ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη». Σε αυτές τις τρεις ιδεολογικά φορτισμένες έννοιες που παραπέμπουν στα νάματα της Αριστεράς συμπυκνώνεται το όραμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο διάγγελμα της Ιθάκης.

Πέρα από την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών μέσω, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, της μείωσης της φορολογίας, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της διαπλοκής, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές να πολώσει το κλίμα σε βαθμό που να θυμίζει την ακραία αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη δεκαετία του ’80!

Βασικό του επιχείρημα κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εκλεγεί πρωθυπουργός προκειμένου να εφαρμόσει μνημονιακού τύπου πολιτικές, έστω κι αν δεν θα διαθέτει το «μανδύα» της πίεσης από τον εξωτερικό παράγοντα για κάτι τέτοιο.

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το παπανδρεϊκό «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

Ο ξαφνικός «έρωτας» ΗΠΑ για την Κύπρο

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ λόγω της ανοιχτής αντιπαράθεσης με την Τουρκία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχουν αγαπήσει «ξαφνικά» την Κύπρο.

Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, ουδόλως καθησυχάζει καλώς πληροφορημένες πηγές στο Πεντάγωνο οι οποίες φοβούνται, μιλώντας στο Politik, θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ το Σεπτέμβριο!

Τότε τοποθετούν τη μετακίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου Πορθητής από την Αττάλεια και την Κερύνεια στα νότια, όπου οι Αμερικανοί της Exxon ετοιμάζονται για τη δική τους γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημειώνουν με νόημα πως το Κυπριακό είναι δύσκολο να επιλυθεί σε μια εποχή κατά την οποία η Ουάσιγκτον δεν επηρεάζει καθόλου την πολιτική της Άγκυρας.

Παρόλα αυτά έχει τη σημασία του ότι η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται- πρώτη φορά για αμερικανική κυβέρνηση από το 1987- να άρει την απαγόρευση πώλησης και μεταφοράς όπλων στη Λευκωσία, καθώς και η συνάντηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μάιλι, με τον Αρχηγό της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Loading