Ο Κόκκαλης συναρπάζει, η Ρεπούση όχι

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η ανακοίνωση μόλις δέκα νέων ονομάτων υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την εβδομάδα, ενώ από την Κουμουνδούρου άφηναν να διαρρεύσει πως θα ανακοινώνονταν τουλάχιστον 15, μαρτυρά τη δυστοκία εύρεσης πρόθυμων υποψήφιων που να μην προκαλούν ταυτοχρόνως αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα.

Μετά από το κάζο με την Μυρσίνη Λοΐζου στο Μαξίμου φυσάνε και το γιαούρτι, γι’ αυτό και δεν ανακοινώθηκε η σχεδόν “κλεισμένη” Μαρία Ρεπούση, η ιστορικός που είχε μιλήσει για συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Κρίθηκε, δηλαδή, πως σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κλονίσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Ελλάδα, που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και στην Κύπρο και που υπουργοί, πρώην υπουργοί και βουλευτές αφήνουν υπονοούμενα περί συνδιαχείρισης και λένε ανοιχτά πως το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο μια υποψηφιότητα Ρεπούση θα λειτουργούσε ως η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι της λαϊκής οργής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εκτιμούν πως τα 25 ονόματα από τα συνολικώς 42 του ευρωψηφοδελτίου που έχουν ήδη ανακοινωθεί, καθώς κι αυτά που έπονται, σχηματίζουν μια πολύ καλή λίστα η οποία μπορεί να προκαλέσει “γκελ” σε πολλά είδη ψηφοφόρων.

Συνυπάρχουν κομματικά στελέχη κι εκπρόσωποι της κινηματικής Αριστεράς με ανθρώπους που σηματοδοτούν τη διεύρυνση προς τη Σοσιαλδημοκρατία και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς κι αθλητές, καλλιτέχνες κι επιστήμονες με μεγάλη διαδρομή κι επιτυχίες ο καθένας στον τομέα του”, μας αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές.

“Εμβληματική υποψηφιότητα”

Βεβαίως, εμβληματική θεωρείται η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη, για τον οποίο από το Μαξίμου θυμίζουν την προσωπική του διαδρομή στον πολιτικό στίβο, ιδίως την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε ως αντιδήμαρχος Πειραιά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά κι ευρύτερα στον αγώνα που δίνει για τη συνειδητοποίηση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό, ωστόσο, που συναρπάζει περισσότερο στην υποψηφιότητα Κόκκαλη είναι η δυνατότητά του να διεισδύσει στους ψηφοφόρους του Ολυμπιακού, ιδίως εκείνους που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι χαρακτηρισμοί, άλλωστε, “μιντιακός υπόκοσμος” κι “ακροδεξιά υποκουλτούρα” που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δίνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα για το ποιον στοχεύει και προσωπικώς ο Αλέξης Τσίπρας με την υποψηφιότητα Κόκκαλη.

Loading