Αποκάλυψη: Ο Καραμανλής, η Μέρκελ και τα εξοπλιστικά!

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Ο Καραμανλής, η Μέρκελ και οι πιέσεις για τα εξοπλιστικά! Έντονο παρασκήνιο και πιέσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι έκρυβε η συνάντηση Μέρκελ-Καραμανλή στη Ραφήνα τον Ιούλιο του 2007, όπως αποκαλύπτει το «www.politik.gr».

Τις τελευταίες εβδομάδες το Σκοπιανό μονοπωλεί τα φώτα της επικαιρότητας. Πολλά έχουν λεχθεί και έχουν γραφτεί για το παρασκήνιο της Συνόδου στο Βουκουρέστι και το βέτο που έθεσε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Τα όσα διαμείβονται με λεπτομέρειες πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνόδων μεταξύ των ηγετών των διαφόρων κρατών είναι κάτι που πολλές φορές παραμένει μυστικό. Ή τουλάχιστον το ακριβές παρασκήνιο των όσων συμβαίνουν. Συνήθως οι πιέσεις προς τους ηγέτες των διαφόρων χωρών γίνονται με διπλωματικά και όχι μόνο μέσα, ενώ πολλές φορές στο τραπέζι μπορεί να πέσουν και οικονομικές συμφωνίες όπως π.χ. για την προμήθεια  εξοπλιστικών προγραμμάτων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2007 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στη Ραφήνα με την Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ. Τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέρες πριν, έχουν αρχίσει να αναφέρονται στο «μενού» της συνάντησης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής η Γερμανίδα καγκελάριος μεταξύ άλλων θα έθετε στον Έλληνα πρωθυπουργό και θέμα πώλησης εξοπλιστικών προγραμμάτων γερμανικής κατασκευής, όπως επίσης και το θέμα της απόκτησης των Eurofighter. Την περίοδο εκείνη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί, ο Κώστας Καραμανλής πανίσχυρος και οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τη συνάντηση των δυο ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να θίξουν και το ζήτημα της πώλησης εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Καραμανλής, η Μέρκελ και τα εξοπλιστικά!

Ένα έγγραφο της εποχής απλά επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και τις επιδιώξεις των Γερμανών. Το έγγραφο με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2007 αποστέλλεται από τον τότε ισχυρό άνδρα της «Rheimental Hellas», Micha Heinzemann προς τον εμπορικό αντιπρόσωπο της εταιρείας, Πάνο Ευσταθίου.

Σε αυτό γίνεται λόγος για την πώληση των αρμάτων μάχης τύπου «Marder», τα οποία δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα την τότε ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε η Ελλάδα έχει ήδη προμηθευτεί τα πιο προηγμένα άρματα «Leopard». Ο Heinzemann ζητεί από τον Ευσταθίου να τον ενημερώσει γιατί η προσπάθεια για την πώληση των «Marder» δεν προχώρησε και το Γ.Ε.Σ. την απέρριψε. Από τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο οι Γερμανοί φαινόταν πεπεισμένοι ότι κάτι τέτοιο θα προχωρούσε. Όμως διαψεύστηκαν.

Ο Heinzemann επικαλούμενος «αξιόπιστες πηγές», υποστηρίζει πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στην προμήθεια των ρωσικών αρμάτων μάχης AIFV. Σύμφωνα με τον Heinzemann η προμήθεια θα γινόταν χωρίς διαγωνισμό, ενώ θα συμμετείχε και η «Intracom» ως ο κύριος υποκατασκευαστής για την υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α/Ω) της συμφωνίας.

H Μέρκελ και η συνάντηση

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αναφέρονται στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Καραμανλή στη Ραφήνα. Ο Heinzemann αναφέρει πως η γερμανική εταιρεία έχει «φροντίσει» ώστε όλα αυτά τα θέματα να τεθούν στο περιθώριο της συνάντησης. Η ακριβής διατύπωση είναι χαρακτηριστική και δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πως παίζεται το παιχνίδι των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

«Έχουμε φροντίσει η καγκελάριος μας Άνγκελα Μέρκελ να εγείρει τα αμυντικά μας ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Εκτός των άλλων θα έπρεπε να κάνουμε μία καινούργια ανάλυση για το τι λεπτομερειακά θα έπρεπε να συμπεριληφθεί από τη γερμανική πλευρά. Δεν έχει καμία λογική να παρακαλάμε για τα «Marder», όταν στο μεσοδιάστημα ακόμη και το Γ.Ε.Σ. έχει απορρίψει το πρόγραμμα επίσημα» αναφέρει ο Heinzemann.

Ο Καραμανλής, η Μέρκελ και οι πιέσεις για τα εξοπλιστικά!

Ο Καραμανλής, η Μέρκελ και οι πιέσεις για τα εξοπλιστικά!

Οι μίζες και ο συμβιβασμός των 40 εκατ. ευρώ

Το κατά πόσο τελικά το θέμα τέθηκε στο περίφημο γεύμα της Ραφήνας είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Η συγκεκριμένη πάντως προμήθεια ουδέποτε υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ οι τότε πληροφορίες που έκαναν το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων ανέφεραν πως υπήρξαν συζητήσεις γύρω από «προβληματικές συμβάσεις» που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Στη συνέχεια πάντως τα πράγματα πήραν και μία άλλη τροπή. Η γερμανική αλλά και η ελληνική Δικαιοσύνη έθεσαν στο μικροσκόπιο συμβάσεις της γερμανικής εταιρείας η οποία μάλιστα ήρθε σε συμβιβασμό με την εισαγγελία της Βρέμης, καταβάλλοντας περί τα 40 εκατ. ευρώ για δωροδοκίες αναφορικά με την προμήθεια του συστήματος «Asrad». Επρόκειτο για μία ακόμη γερμανική εταιρεία που εμπλεκόταν σε χορό εκατομμυρίων ευρώ κάτω από το τραπέζι. Η άλλη ήταν η «Siemens», ένα σκάνδαλο που χρόνια μετά παίζεται ακόμη στις δικαστικές αίθουσες, με την γραμματέα του Χριστοφοράκου να καταθέτει ενώπιον του Δικαστηρίου για ακόμη μια φορά μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Loading