Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Μαρία Βλάχου

Οι δημοτικές εκλογές μπορεί να απέχουν χρονικά καθώς η διεξαγωγή τους υπολογίζεται μεταξύ Μαΐου και φθινοπώρου του 2019, οι σχετικές διεργασίες στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, έχουν αρχίσει. Και εμείς σας παρουσιάζουμε ποιοι είναι μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης.

Όπως σχολιάζουν στην «Politik» στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ακόμα πολύ νωρίς για την τελική επιλογή των προσώπων και για τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου με βάση το οποίο τα κόμματα θα δώσουν «μάχη» στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Στη Θεσσαλονίκη πάντως άρχισαν να «πέφτουν» οι πρώτες υποψηφιότητες…

Οι υποψηφιότητες

Ο πρώτος που άνοιξε επίσημα το χορό των υποψηφιοτήτων  είναι ο περιφερειακός σύμβουλος και συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος. Από τον Πύργο του ΟΤΕ ο περιφερειακός σύμβουλος του Απόστολου Τζιτζικώστα ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του για τον δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Synergeia #Πρώτα η Πόλη μας». Προερχόμενος από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και για περισσότερα από είκοσι χρόνια εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, ορκίστηκε περιφερειακός σύμβουλος το 2014 αλλά όπως όλα δείχνουν δεν έπαψε ποτέ σκέφτεται την επάνοδο στον κεντρικό δήμο της πόλης.

Την υποψηφιότητα του για το δήμο Θεσσαλονίκης έχει γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή του ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του Βεργίνα TV, Στέργιος Καλόγηρος. Ο επιχειρηματίας από το Βόλο υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη λόγω στενής φιλίας με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ ήταν και ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο κ. Καλόγηρος έχει και κουμπαριά με τον Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η σύζυγός του έχουν βαφτίσει την εγγονή του καναλάρχη.

Την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης έχει εκφράσει έμμεσα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βούγιας έχει κατέβει δύο φορές υποψήφιος ενώ ήθελε να συμμετάσχει και στις δηµοτικές εκλογές του 2014 µε τον συνδυασµό του Γιάννη Μπουτάρη. Αν και ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης έβλεπε θετικά την υποψηφιότητά του, λόγω αντιδράσεων των δημοτικών του συμβούλων αναγκάστηκε να τον «κόψει» με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο ανδρών να ψυχρανθούν. Πάντως αν και ο πρώην υπουργός δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις τελικές προθέσεις του, πολλοί λένε ότι είναι θέμα χρόνου να το πράξει, ενώ όταν τον ρωτούν για το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαντά: «Δεν με νοιάζει τι θα κάνει ο Μπουτάρης».

Έτοιμη να ριχτεί στη «μάχη» των εκλογών δηλώνει και  η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Καλφακάκου δήλωσε πως έχει «μεγάλη επιθυμία» να ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης και τόνισε πως: «Είμαι παρούσα και ασχολούμαι με όλα τα προβλήματα της πόλης». Βέβαια το εάν τελικά η κ. Καλφακάκου και η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές του 2019 θα εξαρτηθεί -όπως όλα δείχνουν- από τον Γιάννη Μπουτάρη και ειδικότερα από το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει ή όχι να τον στηρίξει.

Τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να «κατεβαίνει» υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης διαψεύδει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είμαι υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Το αποκλείω κατηγορηματικά», δήλωσε στην «Politik» ο γνωστός συνταγματολόγος.

 Σε αναζήτηση υποψηφίων ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αναζήτηση μίας δυναμικής υποψηφιότητας για το δήμο της Θεσσαλονίκης η οποία θα εγγυάται υψηλά ποσοστά έχει επιδοθεί το κόμμα της Κουμουνδούρου. Αυτός είναι και ο λόγος που το κυβερνών κόμμα αναζητεί στελέχη και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ -όχι εν ενεργεία δημάρχους- τα οποία θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι και να δημιουργήσουν μέτωπο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και νυν πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Γιάννης Μυλόπουλος θεωρείται από πολλούς στην Κουμουνδούρου εξαιρετική περίπτωση υποψήφιου δημάρχου για να λάβει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι θα μπορέσει να προσελκύσει αρκετούς ψηφοφόρους του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Ο ίδιος πάντως ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει, τα σενάρια που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. «Δεν έχω κάνει ποτέ καμία δήλωση ότι θα είμαι υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Ας απαντήσουν αυτοί που γράφουν περί υποψηφιότητας μου», λέει χαρακτηριστικά στην «Politik» ο κ. Μυλόπουλος.

Στο κυβερνών κόμμα πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως την «καρέκλα» του δήμου Θεσσαλονίκης μπορεί να διεκδικήσει η επικεφαλής του παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Το όνομα της Κατερίνας Νοτοπούλου ακούγεται σε σχετικές συζητήσεις εδώ και καιρό. Η ίδια μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις 23 κυβερνητικές παρεμβάσεις στην πόλη πυροδότησε ξανά το συγκεκριμένο σενάριο, καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων της είχε ξεκαθαρίσει πως ο ρόλος της δεν ήταν να μιλά στα Μέσα Ενημέρωσης, ούτε να εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως σχολίαζε στην «Politik» ότι δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητάς της καθώς η 28χρονη μπορεί να απέκτησε κάποια εμπειρία κατά τη θητεία της στο πρωθυπουργικό γραφείο, η υποψηφιότητά της, ωστόσο, για το δήμο δεν θα ήταν τόσο «ισχυρή» όσο αυτή του Γιάννη Μυλόπουλου, ώστε να μπει με αξιώσεις στην εκλογική μάχη.

Τέλος, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα μπορούσαν να στηρίξουν ακόμη μία φορά τον Γιάννη Μπουτάρη καθώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε κόντρα στην κυβέρνηση –ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό διαφαινόταν σχεδόν βέβαιο.

Ψάχνονται στη Νέα Δημοκρατία

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα  την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Politik» το θέμα έχει συζητηθεί σε επίπεδο ανώτατων κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας -παρόντος και του Σταύρου Καλαφάτη- και έχει διαρρεύσει ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» θα παίξει ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.

Όνομα που «παίζει» δυνατά για το δήμο Θεσσαλονίκης είναι αυτό της Έλενας Ράπτη. Η βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης θεωρείται από τα στελέχη που έχουν δυναμική παρουσία και «ρεύμα» στην πόλη μιας και εκλέγεται βουλευτής από το 2004 ενώ έχει διατελέσει και δημοτική σύμβουλος επί δύο τετραετίες. Η ίδια πάντως μέχρι στιγμής δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τα σενάρια.

Έντονα ακούγεται και το όνομα του πρώην υπουργού αθλητισμού της κυβέρνησης Καραμανλή Γιώργου Ορφανού. «Δεν αποκλείεται ούτε αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που δεν κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής», σχολιάζουν στην «Politik» παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ των ονομάτων έχει ακουστεί και αυτό της ευρωβουλευτού και εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η γνωστή δημοσιογράφος θα προτιμούσε μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας  ή σε εκείνο της Α΄ Θεσσαλονίκης.

Ορισμένοι «εμπλέκουν» στο δήμο Θεσσαλονίκης και τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και πρώην Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκο, διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν θα έλεγε «όχι» για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

Στην περίπτωση που ο Σταύρος Καλαφάτης δεν θελήσει να είναι ξανά υποψήφιος για τη δημοτική αρχή, ακούγονται ακόμη τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων Μάκη Κυριζίδη και Δημήτρη Κούβελα.

Ανοιχτή η υποψηφιότητα Μπουτάρη

Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στον Γιάννη Μπουτάρη συνεργασία ή όχι στις δημοτικές εκλογές του 2019. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του πάντως αναφέρουν ότι είναι καθαρά απόφαση του το τι θα πράξει.

Το 2019 ο Γιάννης Μπουτάρης συμπληρώνει την δεύτερη τετραετία του ως δήμαρχος, αλλά και τα 76 χρόνια ζωής, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Στην περίπτωση αυτή οι πιο πιθανές υποψηφιότητες είναι του αντιδημάρχου Τουρισμού Σπύρου Πέγκα και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώς Γούλα. Ένα όνομα που επίσης μπαίνει στην εξίσωση είναι και αυτό του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Πέτρου Λεκάκη.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί την «Πρωτοβούλια» είναι το τι θα πράξει η Κεντροαριστερά στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σχολιάζουν στην «politik» στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η «καθαρή» κεντροαριστερά θα θελήσει να μετρήσει τις δυνάμεις της στις επόμενες δημοτικές εκλογές κατεβάζοντας δικό της υποψήφιο. Στην περίπτωση δε που κατέβει υποψήφια η ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Εύα Καϊλή, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί «πρόβλημα» τόσο στον Γιάννη Μπουτάρη όσο και στην «Πρωτοβουλία».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 04 Μαΐου 2018

Loading