Θέλουν να λέγονται “Μακεδόνες” με διεθνή συνθήκη!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όταν η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως ο Πάνος Καμμένος παριστάνει τον «μακεδονομάχο» εκ του ασφαλούς δεν έχει πολύ άδικο στην περίπτωση που ευσταθούν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το www.politik.gr για το τι διημείφθη ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και στους Νικόλα Ντιμιτρόφ και Ζόραν Ζάεφ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ναι μεν βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το «Gorna Makedonija»- γι’ αυτό κι ο πειρασμός είναι μεγάλος για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αποδεχθεί, όπως γράφαμε και τη Δευτέρα, «σαλαμοποίηση» της λύσης-, ωστόσο είμαστε πολύ μακριά όσον αφορά σε συμφωνία για την αλλαγή του Συντάγματος του βόρειου γείτονα.

Ο υπουργός Εξωτερικών κι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διαμήνυσαν στον κ. Κοτζιά πως δεν διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κάτι τέτοιο- τους λείπουν περί τους 20 βουλευτές- και γι’ αυτό προτιμούν την εναλλακτική της διεθνούς συμφωνίας με εγγυητή τον ΟΗΕ.

Ακόμα, ωστόσο, κι αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη, που δεν είναι στην παρούσα φάση, να αποδεχόταν κάτι τέτοιο, οι Σκοπιανοί τη δυσκολεύουν περισσότερο.

Κι αυτό γιατί επιθυμούν μια «soft» διεθνή συνθήκη. Σε αυτή ναι μεν θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι τα δύο κράτη παραιτούνται από οποιαδήποτε επεκτατική διάθεση του ενός σε βάρος του άλλου, αλλά δεν θα περιέχονται συγκεκριμένες αναφορές, για παράδειγμα, στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων ή στα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας, ιθαγένειας και γλώσσας.

Αν η ελληνική πλευρά αποδεχόταν μια τέτοια συμφωνία, θα σήμαινε ότι θα υπαναχωρούσε από την εθνική «κόκκινη γραμμή» του «erga omnes», αφού στο εσωτερικό τους οι Σκοπιανοί θα εξακολουθούσαν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» που αποτελούν «μακεδονικό» έθνος και μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα.

Όσον αφορά τον κ. Καμμένο, εξάλλου, επιβεβαιώνονται κι από άλλες πηγές οι πληροφορίες μας πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να διορίσει τον Φώτη Κουβέλη υπουργό Άμυνας στην περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμείνει να κρατά αποστάσεις από κομβικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Γι’ αυτό κι ο νυν υπουργός Άμυνας απασφάλισε την Τρίτη και κατά του κ. Κουβέλη, λέγοντάς του δημοσίως ποιος είναι το αφεντικό στο Πεντάγωνο.

Loading