Οι λόγοι για το «όχι» της ΝΔ στις 10 κάλπες

Του Χρήστου Τσαλικίδη

07 για την πολύκροτη και πολυσυζητημένη υπόθεση Novartis.

Η Πειραιώς χαρακτηρίζει ως «κατάπτυστη» την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας διότι στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διαστρέψει τη συζήτηση από την ουσία της υπόθεσης, στήνει ένα κακόγουστο επικοινωνιακό σόου με μοναδικό στόχο να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Οι λόγοι

Όπως εξηγεί σε non paper η αξιωματική αντιπολίτευση, οι λόγοι που η Νέα Δημοκρατία λέει «όχι» στις 10 κάλπες και «ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, είναι τρείς:

Πρώτον: Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία. Η πρόταση είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η βουλή -δια της προανακριτικής που θα συστήσει- είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Δεύτερον: Ως εκ τούτου, και με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και την κοινή λογική, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος.

Τρίτον: Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες έχει στόχο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει και να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους στους οποίους δεν έχει καν το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες, απλούστατα γιατί αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες.

«Αυτονόητη» η μια κάλπη

Κόντρα, λοιπόν, στην κυβερνητική μεθόδευση, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί «αυτονόητη» τη θέση της να υπάρξει μόνον μια κάλπη και θα ταχθεί υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής ώστε να έρθουν όλα φως «με διαφανείς διαδικασίες και με πιστή τήρηση του Συντάγματος και των νόμων». Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτήσει, βάσει των προβλεπόμενων κανονισμών, να κληθούν για κατάθεση όλοι οι μάρτυρες ενώπιον όσων κατηγορούν και να αποδείξουν, εφόσον μπορούν βέβαια, τις συκοφαντίες τους.

«Θα αναδείξουμε τη σκευωρία»

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο non paper της Πειραιώς: «Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει άρον άρον την διαδικασία για να μείνει η λάσπη που ρίχνει στους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο,τι και να κάνει, η ΝΔ θα αναδείξει τη σκευωρία που στήθηκε με μοναδικό σκοπό την πολιτική διάσωση μίας Κυβέρνησης που βουλιάζει κάτω από το βάρος των δικών τις καταστροφικών πολιτικών».

Loading