Ξεθάβει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ξεθάβει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας! Ακόμα και στο Μαξίμου παραδέχονται ότι μια πιθανή ψηφοφορία στη Βουλή για λύση – «πακέτο» με ΠΓΔΜ δεν θα μοιάζει με άλλες ψηφοφορίες- όπως, για παράδειγμα, για το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ή τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου- στις οποίες οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν.

Πρόκειται για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, το οποίο έχει μείνει άλυτο εδώ και 25 χρόνια και προφανώς αναγνωρίζουν την πολιτική του σημασία τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι συνεργάτες του.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως ο Πάνος Καμμένος θέλει να κερδίσει χρόνο και ποντάρει στο ότι στο τέλος θα κυριαρχήσουν οι εθνικιστικές φωνές στα Σκόπια, οι οποίες θα εμποδίσουν να επιτευχθεί συμφωνία κι επομένως δεν θα χρεωθεί ο ίδιος πιθανό αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να το εντάξει στα επιτεύγματα της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά, όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις Νίμιτς το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει πολλά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, ώστε να μην έλθει ως απογοήτευση τυχόν μη επίλυση του Μακεδονικού.

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να την εντάξει στα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησής του όταν θα κάνει τον προεκλογικό απολογισμό, ενώ έχει αναλάβει και δεσμεύσεις προς τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν φημίζονται για την ανοχή τους όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν.

Γι’ αυτό και, όπως πληροφορούμαστε, είναι διατεθειμένος ακόμα και να ζητήσει την αποχή των ΑΝΕΛ από την ψηφοφορία, ώστε να χρειάζεται μόλις 147 ψήφους (145 του ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον δύο ακόμα) προκειμένου να περάσει τη λύση από τη Βουλή.

Τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος;

Ακόμα ένα μέγα ερώτημα είναι, εξάλλου, τι θα κάνει ο κ. Καμμένος στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και τον Ιούλιο η ΠΓΔΜ με τη νέα της ονομασία θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ως υπουργός Άμυνας θα το αποδεχθεί μολονότι ως βουλευτής θα το έχει καταψηφίσει ή θα προτιμήσει να παραιτηθεί;

Όπως μας λένε, πάντως, από το Μαξίμου, και στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος παραιτηθεί αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι άλλοι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί ούτε πως κινδυνεύει η δεδηλωμένη.

Άλλωστε, θεωρείται πιθανό να ζητήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης την ίδια στιγμή της υπερψήφισης της συμφωνίας για Σκόπια για να προλάβει πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Loading