Ντοκουμέντο: «Eθνικιστικό» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το συλλαλητήριο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο Τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των ενημερωτικών σημειωμάτων και τεκμηριώσεων που στέλνει σε βουλευτές κι ευρωβουλευτές του κόμματος για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, παρουσιάζει το πρόσφατο- «εθνικιστικό», όπως το αποκαλεί- συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Υπενθυμίζουμε ότι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση υποστηρίζουν πως ναι μεν υπήρξαν ακραίες φωνές, οι οποίες ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν τους περισσότερους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Το κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά, με στόχο να ενημερωθούν οι ξένοι ευρωβουλευτές και πολιτικά πρόσωπα, καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες, «προκειμένου να κρίνουν μόνοι τους, μακριά από ψευδείς ειδήσεις, υβριστικούς χαρακτηρισμούς κι εθνικιστικές κραυγές», όπως διατείνονται στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τους ινστρούκτορες του ΣΥΡΙΖΑ, το συλλαλητήριο, για το οποίο υποστηρίζουν πως συγκέντρωσε μόλις 90.000 ανθρώπους(!), ένωσε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού- χρυσαυγίτες, εθνικιστές, μιλιταριστές, φανατικούς κληρικούς και θρησκόληπτους, βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, καθώς και την ευρωβουλευτή της Ελιάς, Εύα Καϊλή, ενώ μετά από το συλλαλητήριο το υιοθέτησαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, μάλιστα, γράφεται πως κατάφυγε σε ακροδεξιά ρητορική μίσους, ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια χουντικά συνθήματα.

Τι αναφέρει για τα κόμματα του Κινήματος Αλλαγής

Το ίδιο κείμενο εστιάζει στα κόμματα που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής και μιλά για αντιφατικά μηνύματα:

από τη μία η ηγεσία τού Ποταμιού τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης λύσης και κατά των συλλαλητηρίων, ενώ η αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ κρατά επιφυλακτική στάση, περιμένοντας πού θα κάτσει η μπίλια.

Όσον αφορά τη ΝΔ, καταγγέλλεται πως δεν έχει επίσημη θέση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως συμπεριφέρεται ανεύθυνα, επενδύοντας στον καιροσκοπισμό κι αγκομαχώντας να βρει ισορροπία ανάμεσα σε διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα του- στους κεντρώους και στους εθνικιστές.

Κατηγορείται, επίσης, πως ο ίδιος επιθυμεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, μολονότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία να επιλυθεί ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε πριν 25 χρόνια, ύστερα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κι από τότε παραμένει άλυτο.

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά:

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2018/01/Thessaloniki_Rally_21JAN18.pdf”]

Loading