ΝΔ: «Στις 7 Ιουλίου επισφραγίζεται η πολιτική αλλαγή»

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις παίρνει η ΝΔ, με σχετικό ενημερωτικό για τις ευρωεκλογές, τις επικείμενες πρόωρες εθνικές εκλογές, την αντίδραση των αγορών και το ενδεχόμενο επιλογής ανώτατων δικαστικών από το ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «προσχηματική» την επίκληση των πανελλαδικών εξετάσεων για τη μετάθεση των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Ωστόσο, υποστηρίζει πως «είτε μία εβδομάδα πριν, είτε μία εβδομάδα μετά, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αποφύγουν την ήττα».

Αναλυτικά όσα αναφέρει το ενημερωτικό της ΝΔ:

Για το αποτέλεσμα των εκλογών:

«Την Κυριακή η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η στρατηγική δεν θα αλλάξει ενόψει εθνικών εκλογών. Η ΝΔ δεν θα περιχαρακωθεί στο 33%, αλλά θα επιδιώξει να πείσει ακόμη περισσότερους πολίτες. Στο διάστημα που απομένει, θα αναλυθεί όσο καλύτερα γίνεται το σχέδιο της ΝΔ για την Ελλάδα του αύριο, διεκδικώντας τη θετική ψήφο των πολιτών.

Και βέβαια δεν θα μπει στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσει σε παροχές, δεν θα μπει στο παιχνίδι της πόλωσης και του φανατισμού. Οι  πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ όχι μόνο για τις βασικές της δεσμεύσεις -τις μειώσεις φόρων, τις πολλές και καλές δουλειές και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας- αλλά γιατί αναμένουν ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας.

Μετά από 4 πολύ δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες δικαιούνται την αλήθεια. H ΝΔ θα εφαρμόσει τολμηρές αλλά και ρεαλιστικές πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των πολιτών».

Για την αντίδραση των αγορών στις εκλογές:

«Οι αγορές αναζητούν πολιτική σταθερότητα και οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος γνωρίζουν ότι η πρώτη προτεραιότητά είναι να αναπτυχθεί η οικονομία. Το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν αμέσως την Δευτέρα ρίχνοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, αναδεικνύεται ήδη σε όλα τα διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι Financial Times απέδωσαν ευθέως την συγκεκριμένη εξέλιξη στην προσδοκία εκλογής μια νέας ελληνικής κυβέρνησης πολύ πιο φιλικής στην προσέλκυση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα. Οι New York Times συνέδεσαν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που όπως αναφέρουν δίνουν τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Το Bloomberg υπογράμμισε ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην επόμενη Κεντροδεξιά κυβέρνηση, την εντυπωσιακή άνοδο και του ελληνικού χρηματιστηρίου τη Δευτέρα.

Το Reuters, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι: «Η ήττα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ίσως αποδειχθεί νίκη της οικονομίας. Το κακό αποτέλεσμα της Κυριακής ανάγκασε τον αριστερό ηγέτη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα χάσει από τη Ν.Δ. Η παραμονή στην εξουσία για λίγους ακόμα μήνες ελάχιστα θα επηρέαζε το αποτέλεσμα, όμως θα αύξανε τον κίνδυνο της διάπραξης και άλλων σφαλμάτων πολιτικής. Το γεγονός αυτό και το πρόγραμμα του ηγέτη της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγεί γιατί το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των εκλογών».

Δεν είναι τυχαίο ότι το Bloomberg, το κατεξοχήν πρακτορείο που ασχολείται με την παγκόσμια οικονομία, ρίχνει φως στην πολιτική σημασία της νίκης του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα για την Ευρώπη. Διότι αναφέρει ξεκάθαρα σε χθεσινό του άρθρο ότι «ο κ. Τσίπρας έγινε διεθνώς παράδειγμα προς αποφυγή για όλους τους λαϊκιστές», ότι «δεν μπορεί να ξεχαστεί ότι η άνοδος του στην εξουσία χτίστηκε πάνω στην εξαπάτηση» και ότι «η απόφαση των ψηφοφόρων να τον τιμωρήσουν για όλες τις ανακολουθίες του είναι καλοδεχούμενη».

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι από το πρωί της Δευτέρας εκδηλώθηκε ένας καταιγισμός αιτημάτων στην Πειραιώς για συνεντεύξεις του Προέδρου της ΝΔ, με τα διεθνή ΜΜΕ να ενδιαφέρονται να αναδείξουν όχι μόνον τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της ΝΔ, αλλά και να μάθουν περισσότερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που, όπως επισημαίνεται, πέτυχε μια τόσο μεγάλη νίκη της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα που εξανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές».

Για σχόλια του διαγραφέντα Κώστα Στεφανίδη:

«Όπως ανακοίνωσε από χθες ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Συντονιστής Ετεροδημοτών κ. Κώστας Στεφανίδης διεγράφη από τη ΝΔ. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι ανάλογες εκφράσεις και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Παράταξη. Ας μην ξεχνούμε ότι από την πρώτη στιγμή ότι ο Πρόεδρος του κόμματος και η ΝΔ πορεύεται προς τις εθνικές εκλογές με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια και δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας όπως αυτά που χαρακτηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ενδεχόμενο επιλογής των ανώτατων δικαστικών από το ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Για τις δηλώσεις Τζανακόπουλου και την προκήρυξη εκλογών στις 7 Ιουλίου:

«Η επίκληση από την πλευρά του κ. Τζανακόπουλου των πανελλαδικών εξετάσεων ως λόγο για να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών στις 7 Ιουλίου είναι προσχηματική. Εντάσσεται στα γνωστά τερτίπια του κ. Τσίπρα που όπως και στην περίπτωση των ευρωεκλογών με τη διπλή κάλπη, έχουν στόχο να κόψουν μερικές ψήφους από τη ΝΔ.

Όπως έδειξε και το πρόσφατο αποτέλεσμα, όλα αυτά ουδόλως ωφέλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του πίστευαν ότι θα περιόριζαν έστω και λίγο τη διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δίσταζαν να κάνουν τις εκλογές και τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μία εβδομάδα πριν, είτε μία εβδομάδα μετά, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αποφύγουν την ήττα. Αν χρειαστεί, οι πολίτες θα πάνε και από τις παραλίες να ψηφίσουν. Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε την 26η Μαΐου θα επισφραγιστεί με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Loading