Να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια ‘Μακεδόνων’ και Ελλήνων

Στο θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος ως μια «επιπλέον εγγύηση» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανήλθε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας.

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας Έλληνες έως τα μέσα του 2018 ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Ιουνίου.

Ωστόσο εμμένει στην ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας και των δύο χωρών στη δήλωσή τονίζοντας ότι η λύση που θα προταθεί θα πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια των “Μακεδόνων” και των Ελλήνων».

Το δημοψήφισμα

«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι “Μακεδόνες” είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των “Μακεδόνων” και των Ελλήνων» είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ.

Περί αξιοπρέπειας και ταυτότητας ‘Μακεδόνων’

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα «ότι θα φτάσουμε σε λύσεις αποδεκτές για τις δύο πλευρές γιατί η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο κρατών. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να χτίζονται συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει μια βιώσιμη διευθέτηση».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, έκανε λόγο για “δικαίωμα των συμπολιτών του να είναι Μακεδόνες” .

Loading