Νίμιτς: «Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ»

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εμφανίστηκε μετά την μεταξύ τους συνάντηση, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, Μάθιου Νίμιτς.

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες, αλλά για τον έναν ή τον άλλο λόγο στο παρελθόν δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας» τόνισε αρχικά ο Μάθιου Νίμιτς και πρόσθεσε: «Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».

“Υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση τη δεδομένη χρονική στιγμή των διαπραγματεύσεων. «Υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Έχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή, αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα.

Άκουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος, γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».

Loading