Νίμιτς για Σκόπια: «Και αυτοί Μακεδόνες είναι»

«Και αυτοί Μακεδόνες είναι» δηλώνει ο Μάθιου Νίμιτς για τους Σκοπιανούς, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», αγνοώντας προκλητικά και επιδεικτικά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα για το Σκοπιανό.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι «η γεωγραφική έκταση της Μακεδονίας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα», ενώ εκτιμά ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν θετική προσέγγιση  για την εξεύρεση λύσης!

“Η γεωγραφική έκταση της Μακεδονίας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα”

«Η γεωγραφική έκταση της Μακεδονίας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα, αλλά γεωγραφικά υπάρχουν και άλλα κομμάτια και άλλοι άνθρωποι που ζουν σε αυτά. Έχουν τη γλώσσα τους, τις παραδόσεις τους και επίσης αυτοπροσδιορίζονται ως “Μακεδόνες” στη γλώσσα τους. Όταν όμως αυτή μεταφράζεται στα αγγλικά, προκύπτει ο όρος “Μακεδονία/Μακεδόνες”. Δεν σας στερεί όμως τον μοναδικό και ξεχωριστό ρόλο σας η ύπαρξη αυτών που επίσης έχουν τη δική τους μοναδική γλώσσα και τη δική τους μοναδική κουλτούρα» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα της διαπραγμάτευσης επαναλαμβάνει ότι τα χρονικά πλαίσια και οι προθεσμίες είναι «ασφυκτικά». Όπως υποστήριξε:  «Νομίζω πλέον ότι ο χρόνος δεν ευνοεί κανέναν. Ας πούμε ότι δίνουμε χρόνο στις διαπραγματεύσεις, θα συμπέσουν με τις εκλογές στην Ελλάδα. Να περιμένουμε πέντε χρόνια ακόμα; Μα δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε τόσα χρόνια στην περιοχή», αναφέρει.

Τέλος ο Αμερικανός διπλωμάτης Νίμιτς διευκρινίζει πως είναι αμερόληπτος στις διαπραγματεύσεις. «Στην Ελλάδα λένε ότι προωθώ την ατζέντα των Σκοπίων και αντιστρόφως. Αυτό που λέω είναι ότι δεν ταυτίζομαι με καμία πλευρά».

 

Loading