Νέο εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Νέο εκλογικό νόμο, αλλά και αλλαγή συντάγματος, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας χθες το απόγευμα το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε το μάτι στη Φώφη Γεννηματά μιλώντας για έναν εκλογικό νόμο που θα τον συμφωνήσουν και θα τον ψηφίσουν μαζί «στην αρχή της επόμενης κυβέρνησης ώστε να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα».

Μήνυμα συστράτευσης

Ως εκ τούτου, δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι αναφορές που έκανε από το βήμα στην ανάγκη διαφύλαξης της ποιότητας του πολιτεύματος, αλλά και στη σημασία που αποδίδει στο να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τάφρο της δημοκρατίας. Για αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στην υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να συστρατευθούν στην προσπάθεια περιφρούρησης του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.

«Μόνο σε τέτοιες συνθήκες, άλλωστε, μπορούν να εκδηλώνονται και να αντιπαρατίθενται γόνιμα ακόμη και οι διαφορετικές οπτικές των κομμάτων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στόχος οι 200 ψήφοι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από το πρώτο δευτερόλεπτο που υπερψηφίστηκε η απλή αναλογική πως τη θεωρεί «συνταγή ακυβερνησίας», που θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος μόνο και μόνο για να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται στη Βουλή ώστε η απλή αναλογική να μην ισχύσει ποτέ και να εφαρμοστεί ένας νέος εκλογικός νόμος, πιο λειτουργικός, αντιπροσωπευτικός και αναλογικός.

«Θα προσπαθήσουμε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφισθεί με την αναγκαία εκείνη πλειοψηφία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή του αμέσως, δίχως να χρειαστεί να υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ.» είχε δηλώσει σε μεγάλη του συνέντευξη στις αρχές του 2018.

Μπορεί ο στόχος των 200 ψήφων να φαντάζει φιλόδοξος, ωστόσο στην Πειραιώς δεν τον θεωρούν ακατόρθωτο, επενδύοντας στην προοπτική των συνεργασιών.

Νέα Ελλάδα, νέο σύνταγμα

Εξίσου αποφασισμένος είναι και για την αναθεώρηση του συντάγματος. Όπως έχει δηλώσει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα» το οποίο:

  1. θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που οδηγούν στη διάλυση της βουλής,
  2. θα καταργεί το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών,
  3. θα αναβαθμίζει το ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του,
  4. θα απομονώνει την κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία,
  5. θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  6. και θα καταργεί όλες τις περιττές διατάξεις που δοκιμάζουν τη συνταγματική αντοχή».

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κάνει το πρώτο βήμα απευθύνοντας τη σχετική πρόσκληση, πλέον η ευθύνη βαραίνει τους αποδέκτες της, καθώς εκείνοι είναι που θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας για την αναδιοργάνωση της πολιτικής στην πατρίδα μας.

Από χθες το απόγευμα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κας Γεννηματά, η οποία καλείται να αποφασίσει και αν θα την πετάξει στην κερκίδα ή θα την αξιοποιήσει εντός… γηπέδου!

 

Loading