Νέο «αντάρτικο» για συντάξεις-αφορολόγητο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο Μαξίμου βάζουν τα καλά τους για να υποδεχθούν αργότερα σήμερα Τετάρτη τον πρίγκιπα Κάρολο, ωστόσο ο εκλογικός σχεδιασμός αποτελεί προτεραιότητα.

Όπως μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών συνδέεται ευθέως με το τι θα γίνει τελικώς με τη νέα οριζόντια μείωση των συντάξεων, καθώς και του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν σκοπό να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία θέτοντας ζήτημα αναβολής ή και ματαίωσης των περικοπών.

Ωστόσο είναι πρόθυμοι να το θέσουν μόλις πέσουν οι υπογραφές για την έξοδο της χώρας μας από την εποχή των μνημονίων.

Κάποιοι, μάλιστα, το πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά και υποστηρίζουν πως στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να κινηθούν ακόμα και μονομερώς προκειμένου να πετύχουν αυτό που μοιάζει σήμερα ακατόρθωτο.

Στηρίζουν την αισιοδοξία τους στο ότι η Ελλάδα από τον Αύγουστο θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές και δεν θα έχει ανάγκη τους Θεσμούς.

«Αυτό σημαίνει οικονομική ελευθερία στην πράξη και τη δυνατότητα να λαμβάνουμε και μέτρα τα οποία σήμερα θα θεωρούνταν μονομερείς ενέργειες», σημειώνει στο www.politik.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας ολοφάνερα ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των μειώσεων ακόμα και το Σεπτέμβριο, εξέλιξη που θα ευνοήσει και τον κυβερνητικό εκλογικό σχεδιασμό.

Η ίδια πηγή, εξάλλου, δεν αποκλείει το ευχάριστο νέο να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε μία από τις φιέστες που ετοιμάζει στην Πνύκα ή στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι

Από την άλλη, δεν είναι όλοι στην κυβέρνηση και στο κόμμα ενθουσιασμένοι με την προοπτική της «ανταρσίας» και υπενθυμίζουν πως η οικονομία επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης μόνο όταν η χώρα απόκτησε συμμάχους μεταξύ των δανειστών της κι όχι όταν τους απομάκρυνε, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Τι μήνυμα θα εκπέμψουμε στις αγορές και στους επενδυτές, αν με την πρώτη ευκαιρία αθετήσουμε τις δεσμεύσεις μας;», αναρωτιούνται ευλόγως οι ίδιες πηγές.

Loading