Μπαλωμενάκης: «Δεν έχει συζητηθεί τι εστί ιδιωτικό πανεπιστήμιο»

Στο επίκαιρο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης το οποίο είναι προς συζήτηση στην ελληνική βουλή, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Flash Magazino στο Flash Radio 99.4 και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης

«Νομίζω υπάρχει ένα πεδίο εκμετάλλευσης από το γεγονός ότι είναι όντως περίπλοκες έννοιες, πολλές φορές εριζόμενες έννοιες, με την έννοια δηλαδή ότι δεν είναι κατασταλαγμένη η νομολογία. Πλην όμως στην ουσία δε νομίζω ότι μπορεί να συσκοτιστεί με χαρακτηρισμούς περί θεσμικής ακροβασίας. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά σημαντικό από κάθε πλευρά και το έχουμε ήδη προετοιμάσει και διακηρύξει τη σημασία του, πολλαπλώς».

Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Μπαλωμενάκης, εξήγησε ότι «επιχειρείται μια σειρά από τομές στο σύνταγμα που θα φέρει διατάξεις σε μεγαλύτερη προσαρμογή με τη σύγχρονη πραγματικότητα και κυρίως με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην συνείδηση, στις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις του σώματος του ελληνικού λαού σε αυτή τη πολύχρονη κρίση».

Παράλληλα, όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις Κατρούγκαλου στην βουλή για πιθανότητα να μην ψηφίσουν την συνταγματική αναθεώρηση οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών «επέκρινε την πληροφορία που όντως ήταν ψευδής, ότι εμείς ετοιμάζουμε κάποιου είδους ζαβολιά, δηλαδή να μην ψηφίσουν οι μισοί για να μην ψηφίσουν οι άλλοι για να μην περάσει κλπ. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Από την πλευρά του εκτίμησε ακόμα ότι «οι αλλαγές αυτές οι οποίες έχουν συμφωνηθεί είναι σημαντικές, πέραν του διαδικαστικού ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, απεμπλέκεται η εκλογή του από τις εκλογές και δεύτερον ότι περιορίζεται ο αριθμός των θητειών των βουλευτών, αναμορφώνεται το σύστημα της βουλευτικής ασυλίας και ότι περιορίζεται μόνο στα βουλευτικά καθήκοντα και άλλες διατάξεις που έχουν να κάνουν με την προστασία κοινωνικών, προσωπικών και ατομικών δικαιωμάτων».

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ίδρυση ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Α. Μπαλωμενάκης υποστήριξε ότι «υπάρχουν επιστημονικά επιχειρήματα και υπέρ και κατά. Εκείνο που δε δέχομαι είναι μια ακραία και αγοραία εκμετάλλευση μιας πραγματικής ανάγκης, του ξενιτεμού των παιδιών και τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της. Δεν έχουμε μπει ακόμα στη συζήτηση, τι εστί ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Loading