Μπακογιάννης: «Σκέφτομαι την υποψηφιότητα στο δήμο Αθηναίων»

Πιο κοντά στην υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας, βρίσκεται ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον ρ/σ «Παραπολιτικά» τόνισε ότι το σκέφτεται σοβαρά και χαρακτήρισε τιμητικό για τον ίδιο, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί μιλούν για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στον πρώτο δήμο της χώρας.

«Για μένα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απόφαση η οποία σε απόλυτο βαθμό εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση της Αθήνας, δεν εξαρτάται από τίποτα άλλο. Είναι τιμητικό να συζητούν το όνομά μου για το δήμο της Αθήνας. Το σκέφτομαι. Δεν μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι, ξέρω πολύ καλά ότι η Αθήνα είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Την Αθήνα πρέπει να σέβεσαι, είναι μια απόφαση που θα την πάρω την σωστή στιγμή και θα την ανακοινώσω. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω» τόνισε αρχικά για θέμα.

Σ’ ότι αφορά τις αιχμές που άφησε πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Πατούλης για υποψηφιότητες με βάση το κληρονομικό χάρισμα, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. «Δε με αφορούν καθόλου αυτά που λέει ο κ. Πατούλης. Γιατί πρέπει σώνει και καλά εγώ να αναγνωρίσω τον εαυτό μου σε αυτά που λέει; Ο Γιώργος είναι φίλος μου, λέει αυτά που λέει, στην δημοκρατία ζούμε, όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν. Τι άλλο να πω εγώ; Ξέρετε κάποτε όταν εκλέγονταν ο δήμαρχος Αθηναίων, στη Σμύρνη άναβαν φωτιές. Πρέπει να καταλάβουμε τον συμβολισμό και να καταλάβουμε και την αξία και τις δυνατότητες και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Αθήνας. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε με τις όποιες προσωπικές ατζέντες, ούτε με τις φιλοδοξίες του κάθε Μπακογιάννη».

«Χτίζω ομάδες μακριά από κόμματα και ιδεολογίες»

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα ήθελε να έχει το χρίσμα από το κόμμα του για την υποψηφιότητά του στην Αθήνα, τόνισε ότι «είμαι στην αυτοδιοίκηση 8-9 χρόνια και πάντα επιζητώ την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία, επιζητώ να χτίζω ομάδες που υπερβαίνουν κόμματα και ιδεολογίες που να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και πάντα δίνω μια μάχη να κρατάμε τα κόμματα μακριά από την αυτοδιοίκηση. Αυτό το κάνω χωρίς την υποκρισία του στυλ, «καταθέτω την κομματική μου ταυτότητα» και λοιπά. Δεν τα πιστεύω όλα αυτά, ο καθένας είναι αυτός που είναι, δεν έχει κανένα νόημα να κρυβόμαστε. Είμαι της άποψης ότι μπορούμε να ψηφίσουμε διαφορετικά στις εθνικές εκλογές και διαφορετικά στις τοπικές. Αυτή είναι και η μαγεία της αυτοδιοίκησης, δεν εκλέγει κανείς κομματάρχη, εκλέγει περιφερειάρχη ή δήμαρχο».

«Δεν πιστεύω στον τοξικό πολιτικό λόγο»

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μίλησε και για τις αιχμηρές δηλώσεις της ΚΕΔΕ, ότι ο Κλεισθένης σκοτώνει την αυτοδιοίκηση.

«Εγώ δεν πιστεύω στον τοξικό πολωμένο πολιτικό λόγο. Πιστεύω σε έναν πιο μετριοπαθή λόγο. Θα πρέπει να προασπίζουμε τις αρχές του πολιτικού μας πολιτισμού, ακόμη και αν αντιμετωπίζουμε οξιές επιθέσεις. Η δικιά μας δουλειά είναι να διατηρούμε το επίπεδό μας. Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, τότε για πόλεμο δεν κάνει. Η αυτοδιοίκηση έχει περάσει τα χίλια μύρια, όλα αυτά τα χρόνια» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Διοικητικός σημαίνει ότι κολυμπάς ενάντια στο ρεύμα, ότι πολλές φορές θα πρέπει να λειτουργείς ακτιβίστικα, πολλές φορές πρέπει να λειτουργείς πειρατικά, δεν μπορώ να δεχθώ, να αναγνωρίσω και να πω ότι ένα κακό νομοσχέδιο μας καταστρέφει. Άρα δεν κάνω τίποτα, άρα έχω το άλλοθι να μην κάνω τίποτα. Και όποιος δεν μπορεί, ας πάει σπίτι του».

Και χρησιμοποιώντας αιχμηρό λόγο κατέληξε για τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα σήμερα στη χώρα.

«Άμα δείτε τις εμπειρίες όλων των κρατών που περάσανε κατάσταση σαν τη δική μας και τα συγκρίνεται με την εμπειρία της Ελλάδας, θα διαπιστώσετε ότι όλοι αυτοί βγήκαν από τα μνημόνια πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε άλλες χώρες με τη δική μας; Εκείνοι πέτυχαν έναν ελάχιστο τρόπο συνεννόησης και συνεργασίας. Εμείς αυτό δεν το κάναμε. Αντίθετα, παραδοθήκαμε στους χειρότερους μας εαυτούς και αυτό το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Όλοι έχουμε παρασυρθεί και είμαστε σε μια τέτοια λογική και έχουμε πετύχει το εξής. Σπρώχνουμε πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες μακριά από την πολιτική. Στις εκλογές του 2015 μισό εκατομμύριο πολιτών, δεν πήγε να ψηφίσει, γύρισε την πλάτη του στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί όλοι εμείς, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε να θεωρήσουμε ότι δεν μας φτύνουν, αλλά ότι βρέχει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το πάρουμε διαφορετικά».

Loading