«Μούδιασμα» από την επιλογή Γ.Γ. των υπουργείων

Του Γιάννη Χαβιανίδη
Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να περηφανεύεται ότι τοποθέτησε Γενικούς Γραμματείας στα υπουργεία μόλις δέκα ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, ωστόσο πολλές από τις επιλογές που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα προκάλεσαν «μούδιασμα» σε πολλά «γαλάζια» στελέχη.

Πρόκειται κυρίως για υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν και περίμεναν πως θα στελέχωναν τον κρατικό μηχανισμό. Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, ο πρωθυπουργός είχε κάνει τις επιλογές του από και καιρό.

Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκαν από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης όταν διέρρευσε πως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού επρόκειτο να αναλάβει ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Και αν η δική του επιλογή θεωρήθηκε από πολλούς ως λογική, μιας και πρόκειται για πρωταθλητή με βαθιά γνώση των θεμάτων του αθλητισμού, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο στον οποίο θα παραμείνει ενεργός, δεν συνέβη το ίδιο με την περίπτωση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Δίχασε η επιλογή Τσουβάλα

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Τσουβάλα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, διότι ο συγκεκριμένος ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ που δήλωσε μπροστά στις κάμερες, στην περίφημη συνέντευξη Τζανακόπουλου-Τόσκα, πως δεν βρήκε κανένα λάθος στους χειρισμούς κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Μάλιστα, τότε, η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης» που έστησε η κυβέρνηση «με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας».

Αντιδράσεις, χαμηλότερης έντασης ωστόσο, προκάλεσε και η απόφαση να παραμείνει Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους ο Φώτης Κουρμούσης. Αν και δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις πολλοί πολιτευτές της ΝΔ δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι υπήρξε επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα και άρα θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί.

Έρχονται νέες ανακοινώσεις

Κόντρα στις μουρμούρες όσων περίμεναν να αναλάβουν καθήκοντα Γενικού Γραμματέα σε κάποιο υπουργείο αλλά τελικά το τηλέφωνό τους δεν χτύπησε, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στις επιλογές με γνώμονα ποιοι κρίθηκαν ικανοί να εργαστούν στην κατεύθυνση να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Και αν χθες ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 28 γενικοί και ειδικοί γραμματείς, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις καθώς ο τελικός αριθμός θα ανέρχεται σε 59 από 93 που αριθμούσε η κυβέρνηση Τσίπρα. Όσον αφορά στους παραπονούμενους; Μάλλον θα τους πάρει καιρό να ξεπεράσουν το χθεσινό «μούδιασμα» και δεν αποκλείεται να συνεχίσουν τη… μουρμούρα. Μόνο που το αυτί του νέου ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου δεν ιδρώνει!

Loading