«Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα για την κυβέρνηση» (vd)

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στους τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρθηκε στα «καυτά» εθνικά ζητήματα, χαρακτήρισε «εξαφανισμένο» τον Πάνο Καμμένο και «βρώμικο ψέμα» τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, ενώ κάλεσε τους τομεάρχες της ΝΔ να είναι έτοιμοι για τις «εκλογές κάθαρσης» που έρχονται.

«Η χώρα είναι σε σταυροδρόμι. Η κοινωνία παρακολουθεί ηττημένη, αμήχανη και ανήσυχη τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Το δικό μας χρέος, πάνω απ’ όλα, είναι να δείξουμε σταθερότητα και να μετατρέψουμε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα στην ελπίδα και κυρίως την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε τις απαντήσεις», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνοντας τα «βέλη» του στην κυβέρνηση:

«Τρία χρόνια, τώρα, η χώρα πάει πίσω. Στην Οικονομία, στην Ασφάλεια, στους Θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στην καθημερινότητα, αλλά -δυστυχώς- και στα εθνικά θέματα. Κάνει παραχωρήσεις στο παρασκήνιο και εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία, για να καλύψει την αδυναμία της να χειριστεί, όπως πρέπει, τα ζωτικά μας συμφέροντα».

«Υψηλοί φόροι για κακής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες»

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα αρνητικά συμπεράσματα από την έκθεση του ΟΟΣΑ: «Στα εσωτερικά, δυστυχώς και παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές και το κλίμα αρνητικό.  Το επιβεβαίωσε και η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ , που ήρθε απλά να μας πει αυτό το οποίο όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν: ότι πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές για κακής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες. Πριν από λίγο μάλιστα με ενημέρωσε ο κ. Σταϊκούρας για τα μηνιαία στοιχεία όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία δείχνουν κι άλλη ανοδική τάση, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συμπολιτών μας σήμερα στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία να είναι σχεδόν 50% υψηλότερες από εκεί που ήταν στο τέλος του 2014».

«Έρχονται νέες μειώσεις μισθών»

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε ότι έρχονται νέες μειώσεις μισθών, λέγοντας: «Παρά την προπαγάνδα της Κυβέρνησης, όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και μείωση του αφορολογήτου ορίου. Πρόκειται για μέτρα που ακόμα, για μια φορά, θα πλήξουν τους πιο αδύναμους Έλληνες. Αυτούς που δεν πρέπει να τους πάρει το Κράτος, αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να τους δώσει. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ο βαρύς Φ.Π.Α., οι δυσβάσταχτες εισφορές και οι φόροι καλά κρατούν. Τα capital controls δεν λένε να αρθούν, οι τράπεζες ασθμαίνουν και οι επενδύσεις, δυστυχώς, δεν έρχονται».

«Βρώμικο ψέμα της κυβέρνησης η καθαρή έξοδος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «δημαγωγούν όταν μιλούν για το τέλος του μνημονίου», εξηγώντας πως «πρόκειται μόνο για την τυπική λήξη ενός προγράμματος».

«Διατηρούνται, όμως, στο ακέραιο οι σκληρές υποχρεώσεις της χώρας. Αυτές που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για πολλά χρόνια ακόμα, με αυτό που αποκαλούμε 4ο μνημόνιο. Καθαρή έξοδος, λοιπόν, δεν υπάρχει. Είναι άλλο ένα βρώμικο ψέμα των κυβερνόντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων, που έρχονται και για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη», πρόσθεσε.

«Η Αριστερά του Τσίπρα δε γνωρίζει τι ποιεί η Δεξιά του Καμμένου»

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο γεγονός ότι εδώ και μέρες «δύο αξιωματικοί μας κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Τουρκία», τονίζοντας πως «στο παρελθόν τέτοια θέματα λύνονταν σε μερικές ώρες».

Στη συνέχεια επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, λέγοντας: «Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να χειριστεί τις σχέσεις μας  με την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, δυστυχώς, λειτούργησε τελικά ως καταλύτης μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης που έφερε το επεισόδιο στα Ίμια και τα γεγονότα στον Έβρο. Με την Κυβέρνηση να ρίχνει τότε δημοσίως λάδι στη φωτιά και τώρα παρασκηνιακά να προσπαθεί να τη σβήσει. Και την ίδια ώρα η Αριστερά του κ. Τσίπρα να μην γνωρίζει τι ποιεί η Δεξιά του κ. Καμμένου.

«Βαβέλ η κυβέρνηση στο ζήτημα των Σκοπίων»

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της ΝΔ υποστήριξε πως «η Κυβέρνηση θυμίζει Βαβέλ» και πρόσθεσε: «Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονας χώρας το είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ως απαράβατο όρο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Με καθυστέρηση μεγάλη, κάποιοι στην Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται σήμερα την ορθότητα της θέσης μας.  Αλλά δυστυχώς είναι αργά πια για τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου όταν η ίδια η Κυβέρνηση αδυνατεί να διατυπώσει εθνική γραμμή, ενιαία γραμμή κοινή γραμμή, σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

Ο «εξαφανισμένος Καμμένος» και η «ομηρία» με τον Αλέξη Τσίπρα

Μάλιστα, υποστήριξε πως «στα υπόλοιπα ζητήματα της αρμοδιότητάς του ο κ. Καμμένος είναι εξαφανισμένος, εκτός αν πρόκειται να περάσει για λίγο από τις κάμερες προκειμένου να πετάξει λάσπη. Είναι με τη λάσπη αυτή που χτίστηκε η παράγκα της σχέσης του με τον κ. Τσίπρα κι έτσι θα πάνε μέχρι τέλους. Είναι προφανές πια σε όλους τι συμβαίνει ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ο ένας κρατάει τον άλλον. Ο ένας είναι όμηρος του άλλου. Και δυστυχώς και οι δύο μαζί κρατάνε όμηρο τη χώρα».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αποδεικνύονται, κατά συνέπεια,  λίγοι. Όταν μιλάμε όμως για τα εθνικά θέματα, το ‘λίγος’ δεν σημαίνει, απλά, ανεπαρκής. Σημαίνει επικίνδυνος. Διότι όταν, επί σχεδόν ένα μήνα, στην ίδια υποτίθεται Κυβέρνηση και με διεθνές ακροατήριο πάντα, μιλάς πότε για ‘κράτηση’ και πότε για ‘ομηρία’, τότε δεν παίζεις απλά με τις λέξεις, όπως ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παίζεις – φοβάμαι – με τη θέση της χώρας. Και παίζεις και με το αύριο δύο παιδιών μας. Όταν από τη μια μιλάς για ‘διμερές θέμα’ και από την άλλη σπεύδεις να καλέσεις τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, είσαι αναξιόπιστος.

Το ζήτημα των δύο στρατιωτικών

Όσον αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Ο ελληνικός λαός  -και μαζί του και όλοι εμείς- αισθανόμαστε βαθιά λύπη και βαθιά ανησυχία για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Και είμαι σίγουρος ότι και οι δυο τους, εκεί που βρίσκονται μπορεί να μην ακούν τις ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας τους σφίγγει το χέρι και τους λέει, τους λέμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν και πάλι στην Πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό τελικά θα συμβεί.

Σε ό,τι με αφορά, λοιπόν, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την  επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα μας. Αυτό θα πράξω και αύριο στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχω ήδη ενημερώσει τους ομολόγους μου. Το ίδιο έπραξα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο έκανα και στο Κατάρ. Αυτό είναι το χρέος μου.

«Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα για την κυβέρνηση»

«Η συνολική εικόνα που δείχνει η Κυβέρνηση είναι ότι λειτουργεί με έναν και μόνο σκοπό: την με κάθε τρόπο παραμονή της στην εξουσία. Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα, μέχρι τη στιγμή που θα κρίνει ότι, αποχωρώντας, θα έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή ήττα», υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Ακριβώς γι’ αυτό οργανώνει από τώρα το ανάχωμα της υποχώρησής της. Διορισμοί και ρουσφέτια, μετάθεση – ουσιαστικά κατάργηση – της αξιολόγησης, κατάργηση της αξιολόγησης και στην Παιδεία, κομματική πελατεία, εξυπηρετήσεις συμφερόντων, όλα επιστρατεύονται για να αποφύγει την οριστική συντριβή. Για να κρατήσουν, ίσως, κάποιο ρόλο μέσα στο υπονομευμένο περιβάλλον που έχουν ήδη προδιαγράψει».

Μάλιστα, κατηγόρησε τους κυβερνώντες πως «αντικαθιστούν την αλήθεια με τη δημαγωγία και δηλητηριάζουν τη σκέψη των πολιτών. Και πότε με μεθόδους υπόγειων, παρακρατικών  μηχανισμών και πότε με λαϊκίστικες κορώνες, βαφτίζουν ‘ηθική’ τη δική τους ανήθικη κομματική ίντριγκα».

Η υπόθεση Novartis

Για την υπόθεση Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μετά τα όσα έγιναν στην Προκαταρκτική Επιτροπή και χθες, η Κυβέρνηση είναι γυμνή και είναι πλήρως εκτεθειμένη. Όλοι γνωρίζουν πια ότι ένα πραγματικό, ένα υπαρκτό σκάνδαλο  αθέμιτων πρακτικών, η Κυβέρνηση επιχείρησε να το μετατρέψει σε μία άθλια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. Τα χθεσινά ευτράπελα που συνέβησαν στη Βουλή έφεραν σύσσωμη – το τονίζω αυτό, σύσσωμη – τη δημοκρατική Αντιπολίτευση απέναντι στις ραδιουργίες της πλειοψηφίας.

Εμείς εξακολουθούμε και σήμερα να απαιτούμε να έλθουν όλα στο φως. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να το αρνείται. Κρύβει τους μάρτυρες με πεισματικό τρόπο, γιατί είχε προσχεδιάσει την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, όπως εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει. Δεν υπάρχει δικαστική διαδικασία που να καλούνται μόνο αυτοί που φέρονται ως κατηγορούμενοι και όχι οι μάρτυρες. Αυτό είναι όμως το πρωτοφανές το οποίο ζητά και μεθοδεύει οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για να συνεχίσει, έτσι, να συκοφαντεί. Την ίδια στιγμή που κάλυψε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες των δικών του υπουργών. Η πραγματικότητα, όμως, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που δεν τιμολόγησε τα φάρμακα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι εκείνοι που πολέμησαν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που έκανε η Ν.Δ.. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο».

«Έρχονται εκλογές κάθαρσης και επανεκκίνησης»

«Οι κάλπες έρχονται», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Οι εκλογές, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πλησιάζουν. Θα είναι εκλογές κάθαρσης, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και εκλογές επανεκκίνησης. Η χώρα διψά για αλήθεια, επείγεται να φύγει μπροστά. Ακριβώς γι’ αυτό, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, που οφείλει ωστόσο να μην είναι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε, όπως το κάνουμε ήδη, να προβάλλουμε, ανά τομέα, τις ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις μας. Από αυτές, να αναδείξουμε εκείνες που αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Και όλες, να τις διατυπώσουμε σε μία γλώσσα απλή και κατανοητή. Και να τις διαδώσουμε με έναν λόγο αυθεντικό, καθημερινό και πειστικό. Ποτισμένο με αλήθεια, σοβαρότητα, αλλά και με μία αισιοδοξία που να εμπνέει.

Οι τομείς έχουν χρέος,  όχι μόνο να κάνουν καθημερινή αντιπολίτευση, όπως την κάνουν και πιστεύω πολύ αποτελεσματικά, αλλά να προετοιμάσουν την ‘επόμενη μέρα’, ο καθένας στο αντικείμενό του… Η κοινωνία περιμένει από εμάς πολλά. Δεν θα την απογοητεύσουμε».

Loading