Με την ευλογία των Αμερικανών και για το Πρωτόκολλο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε δεύτερο σπίτι του το τελευταίο χρονικό διάστημα κι αυτό, βεβαίως, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Ο πρωθυπουργός δεν ηράσθη αιφνιδίως τη «νύμφη του Θερμαϊκού», αλλά ποιεί την ανάγκη των αρνητικών για το ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεων στη Βόρειο Ελλάδα φιλότιμο εξαιτίας του Μακεδονικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη- φιέστα του Σαββάτου για τα εγκαίνια του μετρό της συμπρωτεύουσας, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του για τους κατοίκους της πόλης στην καλύτερη των περιπτώσεων στις αρχές του… 2020, θα ακολουθηθεί από αρκετές ακόμα, αφού ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει προσωπικώς, όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό, να ανατρέψει τη δυσμενή εικόνα πάνω από τα Τέμπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με το μυαλό στις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το πρώτο πακέτο παροχών που ψηφίστηκαν από τη Βουλή δεν είναι αρκετό για να τους οδηγήσει έως τις βουλευτικές κάλπες, ιδίως αν αυτές στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Γι’ αυτό και προετοιμάζουν ένα δεύτερο κύμα «μέτρων ανακούφισης» μέχρι το Φεβρουάριο, τα οποία, «όλως τυχαίως», θα συμπέσουν με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και το πότε θα τερματιστεί ο βίος της παρούσας Βουλής.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ύστερα κι από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτου Κύρκου, ο οποίος αξιολογεί ως θετικές τις τροπολογίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Ακόμα και σε δύο χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να κυρωθεί από την Ολομέλεια στις αρχές Μαρτίου.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα τη συνοδεύει και το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να έρθει και σε δύο χρόνια (!), αφού έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπερψηφιστεί κι από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αν και στο Μαξίμου ισχυρίζονται πως ακόμα κι αν δεν φτάσει στο Κοινοβούλιο ως πακέτο με τη Συμφωνία, πάντως θα έρθει νωρίτερα από τις εκλογές, μολονότι θα μπορούσαν να πετάξουν το Πρωτόκολλο ως «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση και δεν έχουν πίεση από τους συμμάχους να το περάσουν πρώτοι από όλους.

Κάθε άλλο, αφού ο κ. Τσίπρας έχει λάβει την «ευλογία» των ΗΠΑ και σε αυτό…

Loading