Με «αστερίσκους» η δόση της Γ’ αξιολόγησης

Μπορεί το σημερινό Eurogroup να κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της Γ’ αξιολόγησης, ωστόσο η εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ της  Γ’ αξιολόγησης θα γίνει σε…δόσεις και με αστερίσκους.

Η πρώτη στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τα «κόκκινα» δάνεια

Όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Πορτογάλος Μάριο Σεντένο: «Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία και καλωσορίσαμε την επίτευξη όλων σχεδόν των προαπαιτούμενων και καλούμε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή μέτρα»

Σύμφωνα με τον ίδιο η πιστή εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση δείχνει την στενή συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς.  Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν την Αθήνα να ολοκληρώσει επειγόντως όλες τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Ευρωομάδα, τόσο στη συνέντευξη Τύπου όσο και στην ανακοίνωση της με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και πως σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί -συνεπώς, έγινε εφικτή η πολιτική συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, τώρα ξεκινά η τεχνική δουλειά για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, όπως και ενός μηχανισμού, ο οποίος «θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Πως θα εκταμιευθούν οι δόσεις της… δόσης

Από τη δική του πλευρά ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως ξεκινούν οι διεργασίες για την εκταμίευση, όπου από τα συνολικά 6,7 δισ.,  3,3 θα πάνε για το χρέος, 1,9 για το «μαξιλάρι» και 1,5 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα.

«Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. και θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την πορεία των “κόκκινων” δανείων» εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στόχος είναι να καλύψει το κράτος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα, να χρηματοδοτήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις.

Loading