Μαξίμου: «Δεν κάνουμε πολιτική εθνικών δικαίων»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μαξίμου: Στην Κυβέρνηση δεν κάνουν εξωτερική πολιτική εθνικών δικαίων! Στην κυβέρνηση υποβαθμίζουν (και) το συλλαλητήριο της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως όσοι συμμετείχαν σε αυτό δεν εκφράζουν το σύνολο του κοινωνικού φάσματος ούτε αποτέλεσε λαϊκό διάβημα κατά εν γένει της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά πως τον τόνο έδωσαν ακραίες συλλογικότητες, οι οποίες εκφράζουν έναν εθνικώς επικίνδυνο ιδεολογικό φανατισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένουν πως είναι προς το συμφέρον της χώρας η επιδίωξη να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας για μια λύση στο ονοματολογικό, γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στη στρατηγική της για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, καθώς και στην ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας πάνω σε μια λογική συνανάπτυξης.

Πετούν το μπαλακι στη ΝΔ

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου πετούν το μπαλάκι ξανά στη ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι από το 2007, επισήμως με τις προγραμματικές δηλώσεις που ψήφισε τότε η κυβέρνηση Καραμανλή, είχε ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με ισχύ έναντι όλων, όπως κι ο Αντώνης Σαμαράς στις προγραμματικές του 2012.

Γι’ αυτό και κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν έχει το πολιτικό σθένος να υποστηρίξει μια γραμμή με την οποία, επί της ουσίας τουλάχιστον, από ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν, συμφωνεί και γι’ αυτό μετατοπίζεται διαρκώς προς θέσεις εθνικώς ανεύθυνες.

Δεν παραλείπουν, μάλιστα, να υποδείξουν τον κ. Σαμαρά και τη δική του σκληρή στάση ως υπεύθυνες για τις αμφιταλαντεύσεις Μητσοτάκη.

Όπως κι αν έχει, στην κυβέρνηση τονίζουν πως δεν πρόκειται να κάνουν εξωτερική πολιτική «εθνικών δικαίων», την οποία χαρακτηρίζουν το μοναδικό σίγουρο δρόμο για ακόμα μια εθνική τραγωδία.

Παραλλήλως, μας λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει ξανά τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο όταν υπάρξουν νέα δεδομένα από τη διαπραγμάτευση, κάτι που δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή, και πως σε κάθε περίπτωση η όποια τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Loading