Μακεδονικό: “Λύση πολύ νωρίτερα από Ιούλιο”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μακεδονικό: Έρχεται λύση πολύ νωρίτερα από Ιούλιο! “Οι εξελίξεις στο Μακεδονικό είναι θετικότερες από όσο αφήνει να διαρρεύσει ο Νίκος Κοτζιάς”!

Τα παραπάνω τονίζει στο www.politik.gr στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σημειώνει πως είναι πολύ πιθανό η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί με επιτυχία αρκετά πριν από τον Ιούλιο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την υποδοχή της οποίας θα τύχει στα Σκόπια στο Σχέδιο Συμφωνίας που θα παρουσιάσει στην άλλη πλευρά ο κ. Κοτζιάς το αργότερο σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια πηγή ενημέρωσης, οι Σκοπιανοί έχουν αποδεχθεί η επίσημη ονομασία τους να είναι στα σλαβικά κι αμετάφραστη.

Ρωτήσαμε τον ίδιο άνθρωπο κατά πόσο μπορεί να δυσχεράνει τις συνομιλίες η παρέμβαση της Βουλγαρίας, η οποία ζητά ο γεωγραφικός προσδιορισμός να μην θίγει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως ενδεχομένως γίνεται με το “Gorna Makedonija”(“Άνω Μακεδονία”), το οποίο από κάποιους μπορεί να ερμηνευτεί πως περιλαμβάνει και τη Μακεδονία του Πιρίν.

“Το αντίθετο συμβαίνει, αφού η Σόφια επιθυμεί διακαώς η διαφορά μας με την ΠΓΔΜ να επιλυθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας της της ΕΕ.

Αυτό που την ενοχλεί είναι ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών, γι’ αυτό άλλωστε κι ενώ τους έχουν αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχουν αναγνωρίσει την αποκαλούμενη μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό λαό.

Οι Βούλγαροι θα προτιμούσαν, πάντως, το Vardarska”, μας λέει η πηγή μας.

Όπως κι αν έχει, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι απλώς να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα του βόρειου γείτονα, αλλά και διεθνής σύμβαση η οποία υπερέχει του Συντάγματος και η οποία θα έχει και την εγγύηση του ΟΗΕ, όπου θα περιλαμβάνονται σαφείς αναφορές κατά του αλυτρωτισμού.

Κι αυτό προκειμένου ο όποιος διάδοχος του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να μην μπορεί να αλλάξει ξανά το Σύνταγμα προς πιο εθνικιστική κατεύθυνση.

Ο άνθρωπος, πάντως, του κ. Κοτζιά μας κάνει λόγο για έντονη παρασκηνιακή πίεση των ΗΠΑ προς τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO ώστε να μην φέρει αντιρρήσεις, τουλάχιστον όχι ισχυρές, σε ενδεχόμενο συμφωνίας κι αυτή να εγκριθεί με άνετη πλειοψηφία από το γειτονικό λαό στο σχετικό δημοψήφισμα.

Loading