Μέρκελ: «Καμία σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό»

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση της Άγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε εάν η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί αντάλλαγμα για την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα.

«Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του (σ.σ. με τον Αλέξη Τσίπρα), ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυο μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε:

«Τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων».

Σημαντική η 20η Αυγούστου, αλλά…

Μεταξύ άλλων, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα» την 20η Αυγούστου, καθώς τότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έσπευσε να τονίσει, ωστόσο, ότι η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα.

«Θα είναι μία σημαντική μέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα τελειώσει, αλλά οι συνεχιζόμενες συνέπειες αυτού του προγράμματος δεν θα τελειώσουν εκείνη την ημέρα», ανέφερε σχετικά.

«Καμπανάκι» για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Αν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το ύψος του χρέους», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να φέρουμε δύο πράγματα σε μία ισορροπία. Από τη μία το πόσο θα περιμένουμε μέχρι να έχουν αποπληρωθεί κάποια συγκεκριμένα χρήματα βοήθειας και από την άλλη το γιατί πρέπει να συνεχίσουμε για αυτό, για κάποιο χρονικό διάστημα, να διατυπώνουμε τις προσδοκίες, όπως π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα».

Τα μέτρα για το χρέος

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για τη λήψη «ενός μεγάλου αριθμού μέτρων για να βοηθήσουμε ώστε να μειωθεί το ύψος του χρέους, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων τους οποίους έχουμε, δηλαδή ότι δεν μπορεί εντός Ευρωζώνης να υπάρξει κούρεμα χρέους υπό την κλασική έννοια».

Έκανε λόγο για έναν «καλό συμβιβασμό» και πρόσθεσε: «Από τη μία πλευρά ναι, το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά με αυτό η Ελλάδα δεν είναι ακόμη στην κατάσταση σαν να μην υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα. Αλλά πιστεύω -και έχω μιλήσει για αυτό με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα- ότι είναι μία σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την ημέρα και για αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Άρα, βλέπω περισσότερο μία απόδειξη εμπιστοσύνης ότι δίνουμε στην Ελλάδα για δεκαετίες επιπλέον χρόνο, προκειμένου να βγει από μία δύσκολη κατάσταση».

Loading