«Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία Ελλάδα – πΓΔΜ»

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, η Άνγκελα Μέρκελ – αν και δεν απέφυγε τη γκάφα να αποκαλέσει την πΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» – τόνισε ότι Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ για συμφωνία και λύση στο θέμα της ονομασίας.

“Να βοηθήσουμε όπου μπορούμε”

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την πΓΔΜ, συζητούσαμε για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ, επανήλθε η κινητικότητα στις συνομιλίες» τόνισε χαρακτηριστικά η Αν. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα, αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο μέρη να κάνουν τα βήματα που είναι αναγκαία».

Και η καγκελάριος κατέληξε: «Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο, εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες».

Loading