ΛΑΕ: «Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευθούν φέτος»

Για «κοινωνική αναλγησία» από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο σε σε σημερινή της ανακοίνωση η ΛΑΕ για την υπερφολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, το κόμμα τονίζει ότι «η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν λόγω και της μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτοξευθεί φέτος πάνω από 1,20 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 20% σε σχέση με πέρσι, το καθιστά απλησίαστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Συνεπώς καθίσταται επιτακτική ανάγκη να επανέλθει ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν το 2009, δηλαδή στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο».

Στη συνέχεια η ΛΑΕ εκτιμά ότι «τα τρία μνημόνια είχαν ως αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

Επίσης σημειώνει ότι «η μεγάλη αυτή αύξηση σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και τον δραστικό περιορισμό του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% στα 12,5 ευρώ το λίτρο, σαν συνέπεια του τρίτου μνημονίου, θα έχει ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» ακόμα περισσότερες οικογένειες της φετινή χρονιά».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με την απαίτηση της ΛΑΕ «να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο, να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή και ακόμη να μειωθεί δραστικά και ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο αλλά και να επανέλθει το επίδομα θέρμανσης στα 25 ευρώ το λίτρο».

Loading