Κ. Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Του Χρήστου Τσαλικίδη

«Γιατί όχι;» απαντούν κύκλοι εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτηση για το αν ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον καλό του φίλο και πρώην υπουργό, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που απεργάζονται αυτό το σχέδιο. Για να το ενισχύσουν μάλιστα υποστηρίζουν ότι μια πιθανή υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα είχε διπλό όφελος. Αφενός θα μπορούσε να συγκεντρώσει πιο εύκολα τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή στο Ανώτατο Πολιτικό Αξίωμα, φράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζουν να προκαλέσουν ακυβερνησία το 2019 διαλύοντας τη Βουλή μέσω της μη συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφετέρου θα έστελνε και ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη μέσω της εκλογής μιας προσωπικότητας που έχει αφήσει στη χώρα σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του μοιάζει να εξετάζει και αυτό το  ενδεχόμενο. Οι δυο τους  διατηρούν εξάλλου εξαιρετικές σχέσεις, όπως αποδεικνύεται στο πέρασμα του χρόνου. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βιαστεί πριν αρχίσει να αποτυπώνει στο χαρτί τον στρατηγικό του σχεδιασμό. Μέχρι τότε ζυγίζει όλα τα δεδομένα…

Πρώτα οι εθνικές εκλογές

«Προηγούνται οι εθνικές εκλογές που θα γίνουν εντός του 2018» τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση και με αυστηρό ύφος οι στενοί του συνεργάτες, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει τόσο μακροπρόθεσμα σχέδια. «Πορεύεται βήμα-βήμα, με ρεαλισμό, μελετώντας πάντα τις ιδιαιτερότητες κάθε περιόδου» εξηγούν, βάζοντας άνω τελεία σε αυτού του είδους τα σενάρια.

Φυσικά υπάρχει και ο παράγοντας «Κώστας Καραμανλής». Τις προθέσεις τους τις γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι και αυτοί κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό. «Ότι έχει να πει ο Πρόεδρος, το δηλώνει ο ίδιος» σημειώνουν με έμφαση, υπενθυμίζοντας την δημόσια παρέμβαση που έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός στο 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Για την ιστορία πάντως, μερικές μέρες νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Νικήτα Κακλαμάνη, όπου συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν στη Νέα Δημοκρατία. Ο τελευταίος άλλωστε είναι από τους τακτικούς συνομιλητές του και επιβεβαίωσε ο ίδιος αυτό το τετ-α-τετ.

«Στόχος του συνεδρίου ήταν η επιβεβαίωση της ιδεολογικής μας ταυτότητας, που παραμένει αναλλοίωτη από το 1974 μέχρι σήμερα. Εκεί στόχευαν όλες οι ομιλίες και οι δηλώσεις, με κορυφαία αυτή του Κώστα Καραμανλή, εγγυητή της ενότητας και της συνέχειας κόμματος και παράταξης» δήλωσε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, στέλνοντας το δικό του μήνυμα εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

 

Loading